Modifica setarile cookie
Toate categoriile

"Câinele de mare", rechinul din zona litoralului românesc, e pe cale de dispariție. Când a fost văzut ultima oară

Your browser doesn't support HTML5 video.

În timp ce lumea întreagă se uită cu teamă la atacurile rechinilor din Marea Roșie, cercetătorii români atrag atenția că această specie este pe cale de dispariție în Marea Neagră.  

Atât de rare sunt capturile, încât ultima înregistrare cu un exemplar, aflat la câteva sute de metri în larg, a fost făcută în urmă cu cinci ani. Rechinul autohton, sau câinele de mare, cum este cunoscut, trăiește doar în adâncuri și rar depăsește un metru și jumătate.

Ultimul rechin observat în apele românești ale Mării Negre a fost un exemplar adult, de puțin peste un metru.

Scufundătorul Dragoș Popescu l-a fotografiat acum cinci ani, la cinci kilometri și jumătate în larg, în apropiere de epava din zona Costinești. Cu doi ani înainte, un pui de rechin ajunsese pe plaja din Mamaia.

Singura specie de rechin care trăiește în Marea Neagră - squalus acanthias sau "câinele de mare" - a fost pescuită intens, carnea fiind apreciată în restaurante. Mai ales în perioada de dinainte de Revoluție se pescuia masiv.

Citește și
Românca ucisă în Egipt nu a avut nicio șansă în fața rechinului Mako. Acesta își atacă prada cu o viteză foarte mare | FOTO
Alertă în SUA. Zona în care numărul rechinilor este în creștere. Ce spun experții

La ultima monitorizare făcută între 1981 și 1991, populația de rechini din Marea Neagră era în scădere cu 60%. În anii care au urmat, declinul a continuat și de curând s-au impus restricții la capturarea câinelui de mare.

Victor Niță, cercetător Institutul "Grigore Antipa" Constanța: "De un an, este admisă ca și specie țintă. Avem o cotă pentru această specie de 13,5 tone ca specie țintă în pescăria românească".

Pescarii românii susțin însă că nu au mai prins rechin, în Marea Neagră, de cel puțin trei ani. Iar specialiștii care studiază viața din adâncuri se tem că specia ar fi pe cale de dispariție.

Adrian Bîlbă, biolog: "Este o specie care se reface foarte greu".

Victor Niță, cercetător Institutul "Grigore Antipa" Constanța: "Trăiește până la 15-20 de ani.Maturitatea sexuală vine destul de târziu, față de alte specii".

Spre deosebire de semenii lor din alte mări și oceane, rechinii din Marea Neagră sunt mult mai mici. La maturitate, masculii ajung până la un metru și jumătate, iar femelele la 1,7 metri și au între 6 și 14 kilograme.

"Câinele de mare" nu a atacat pe nimeni în apele românești

Dintre toți rechinii, "câinele de mare" este cel mai fricos. În apele românești ale Mării Negre nu au fost raportate atacuri ale lui asupra oamenilor.

Dragoș Popescu, scafandru: "Pentru mine a fost un adevărat noroc să pot face o asemenea poză. De atunci, nici n-am mai întâlnit un asemenea exemplar în Marea Neagră".

Trăiește izolat, la adâncimi între 50 și 70 de metri. Îi place apa rece și se hrănește cu hamsii, stavrizi, crabi sau creveți.

Carnea "câinelui de mare" este lipsită de grăsimi și poate fi consumată proaspătă, afumată ori din conserve.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult