Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Birourile care îmbină natura cu munca. Microclimatele se îngrijesc singure

Your browser doesn't support HTML5 video.

Într-un oraş sufocat de clădiri sordide şi înghesuite, plin de praf şi fără spaţii verzi, oamenii îşi doresc tot mai mult să aducă natura în mediul în care lucrează. Îi ajută să scape de stres, anxietate şi oboseală.

Aşa au apărut microclimatele realizate din plante tropicale, care se irigă singure, pereţii îmbrăcaţi în licheni sau chiar serele. Mai mult verde ar trebui să se vadă şi în exterior, pe clădiri, care să contribuie şi la reducerea poluării, însă în Bucureşti de pildă, s-a investit prea puţin la acest capitol.

Astfel de plante amplasate acasă sau la birou ajută semnificativ la îmbunătăţirea calităţii vieţii. Studiile globale au arătat că starea de bine se îmbunătăţeşte cu 15 procente, productivitatea cu 6, iar creativitatea tot cu 15 procente.

Adrian Atinge, inginer horticultor: "Suntem primii din România care facem asta. L-am dus la nivel de piesă importantă într-un design de interior."

Sistemul este complet automatizat, adică se irigă singur în baza unor senzori atunci când are nevoie. Lumina se aprinde la 8 dimineaţa şi se stinge la 22, pentru că plantele au nevoie să se odihnească exact ca în mediul natural.

Citește și
case Delta Dunarii
Case tradiţionale din Deltă, vândute cu câteva mii de euro. De ce le cumpără orăşenii

Un alt exemplu este o bibliotecă - sera care dispune şi de o grădină. Este şi locul pe care Mihaela îl alege ca să lucreze.

Mihaela: "În centrul oraşului acest aspect şi lipseşte şi a fi aici înconjurat de atâtea plăntuţe îmi dă o senzaţie de productivitate şi e pur şi simplu plăcut."

Andrei Uleia, arhitect: "Putem imagina grădini interioare, glastre imense în care putem pune bonsai, diverse plante, putem să aducem sisteme de plante aerofite care se hrănesc din umiditatea aflată în aer, licheni mușchi, cu care se pot decora pereţi."

Chiar dacă în interior, arhitecţii gândesc spaţii verzi, pe clădiri, s-a investit prea puţin . Asta cu toate că Bucureştiul ocupă a treia pozite în topul celor mai poluate capitale ale Europei.

Liliana Teodoru, peisagist: "Clădirea trebuie de la faza de proiectare să cuprindă terasa verde. E o încărcătură enormă de materiale, pământul e foarte greu, trebuie făcut drenja. Terasele verzi se pot face doar cu sedum, asta e ca un covor din plante. În Paris au un plan pe 20 de ani să acoperea 80 la sută din clădiri."

În prezent, doar 7,5% din suprafaţa totală a Bucureştiului este ocupată de spaţii verzi, iar aici ne referim la parcuri şi locuri de joacă, potrivit celor mai recente statistici. Asta înseamnă că fiecărui locuitor îi revin mai puţin de 10 mp.

Acoperişurile verzi, ori balcoanele încărcate de flori ar putea fi construite abia după ce locatarii ar verifica dacă structura de rezistenţă a clădirii suportă greutatea pământului şi a sistemului de irigaţii.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!a 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult