Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Bărbat din Iaşi, diagnosticat cu malarie. El călătorise în Africa, iar la revenirea în ţară a început să se simtă rău

Your browser doesn't support HTML5 video.

Malaria, o boală rar întâlnită, tipică regiunilor calde, a ajuns în țara noastră. Un bărbat din Iași a fost diagnosticat cu maladia, iar acum este sub tratament medicamentos.

Medicii spun că pacientul nu s-a imunizat înainte să călătorească în Africa Centrală și, dacă ar fi venit mai târziu la spital, șansele de supraviețuire ar fi fost minime. Este primul caz de malarie confirmat în România, de la începutul anului.

Din orașul Douala, cea mai aglomerată regiune din partea de vest a Camerunului, și până în România, bărbatul a călătorit cu avionul. Traseul parcurs a fost Istanbul - București - Iași. După două săptămâni, când a văzut că starea de sănătate i se alterază pe zi ce trece, omul, în vârstă de 59 de ani, s-a dus la Spitalul de Boli Infecțioase. Verdictul a fost fără dubii: malarie.

Dr. Florin Roșu, manager Spitalul de Boli Infecțioase Iași: “Febra, frison, cu dureri musculare și cu astenie, cu oboseală accentuată /În momentul de față, pacientul este stabil din punct de vedere hemodinamic, respirator, este monitorizat în permanentă și s-a inițiat imediat tratamentul specific malariei”.

Pacientul rămâne internat în Spitalul de Boli Infecțioase și cel puțin o lună va fi supravegheat medical. Tratamentul anti malarie durează trei zile, spun medicii.

Citește și
copil africa malarie
”Africa va regresa 20 de ani în lupta contra malariei”. În acest an ar putea fi un număr uriaș de victime

Bărbatul a călătorit în Africa Centrală în interes de serviciu. Înainte să plece înspre țările tropicale, nu a urmat profilaxia anti malarie, ci și-a făcut doar vaccinul împotriva febrei galbele.

Boală nu este contagioasă și nu se transmite de la om la om, ci doar prin înțepătura tantarului anofel, des întâlnit în multe zone tropicale şi subtropicale.

Dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar: "Aceste tipuri de țânțari sunt mai activi în amurg și la primele ore ale dimineții. Este extrem de important să facem acea chimioprofilaxie, mai ales când mergem în zonele de risc. Atunci când venim dintr-o astfel de zonă și avem cea mai mică suspiciune că am putea avea și această boală, să ne prezentam la un epidemiolog, să facem cât mai multe teste".

Marius Voicescu, purtător de cuvânt DSP Iași: "În cadrul anchetei epidemiologice, declanșate de DSP, conform metodologiei, proba respectivă va fi trimisă și la București pentru examinare de laborator".

Anul trecut, în țară noastră au fost depistate 20 de cazuri malarie. În lipsa unui tratamentului corect, boală poate duce la deces.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult