Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Bani de la stat pentru fertilizare in vitro. Cât ar putea primi cuplurile sau femeile singure pentru a concepe un copil

Your browser doesn't support HTML5 video.

Anul acesta, 2.500 de cupluri, sau chiar femei singure, ar putea primi bani de la stat pentru fertilizare in vitro.  

Câte 15.000 de lei vor fi decontați pentru o singură procedură, potrivit unei hotărâri aprobate miercuri, de Guvern.

Ajutorul ar putea fi luat, la nevoie, de trei ori, de același beneficiar. Programul ar urma să înceapă în octombrie, potrivit autorităților, care vor ca în 2023 să fie mult mai mulți beneficiari, adică 10.000.

Măsura este luată pentru încurajarea natalității, care, de 30 de ani, este în continuă scădere. În 2050, România va mai număra doar 15 milioane de locuitori.

Povestea unei mame care a trecut prin fertilizarea in vitro

Nicole Brunel a devenit mamă după șapte proceduri de fertilizare in vitro, iar acum are o fetiță de opt ani.

Citește și
clinica fertilizare
Cel mai mare centru pentru tratamentul infertilității din Europa de Est s-a deschis în România

Nicole Brunel, Asociația SOS Infertilitatea: „Eu sunt o femeie dintr-un cuplu infertil, care a avut șansa să-și descopere nevoia de a duce această luptă în Franța, unde am beneficiat de cinci fertilizări in vitro complet gratuite. Înseamnă toate consultațiile, toate medicamentele, toate procedurile, până la testul de sarcină din sânge, totul este acoperit de asigurarea de sănătate”.

Program național pentru susținerea natalității

România pune însă abia acum bazele unui program național pentru susținerea natalității prin proceduri de fertilizare in vitro și embriotransfer. O hotărâre de Guvern aprobată, miercuri, prevede demararea programului de la 1 octombrie.

Prima condiție pentru obținerea finanțării este ca femeia sau cuplul să aibă indicație pentru aceste proceduri de specialitate.

În baza actelor doveditoare, beneficiarii pot primi un ajutor financiar de 15.000 de lei pentru o singură procedură, de cel mult trei ori.

Doar femeile cu vârste între 20 și 45 de ani sunt acceptate. În 2022 ar fi bani suficienți pentru 2.500 de beneficiari, dar în 2023 numărul lor ar urma să crească de patru ori.

Medicii specialiști în fertilitate spun că banii decontați de stat pot fi suficienți doar în anumite cazuri.

Dr. Elena-Alina Bordea, specialist obstetrică-ginecologie, infertilitate: „Pentru unele paciente poate fi un buget la limită, pentru altele e absolut suficient. Cu cât femeia e mai tânără, cu atât șansele de reușită sunt mai bune. Nevoia de tratament depinde în special de vârsta femeii și de rezerva ovariană a acesteia”.

Pentru pacientele trecute de 35 de ani, șansele sunt de 50% ca o singură procedură să fie o reușită, spun medicii. Tot ei estimează că un cuplu din șase se confruntă acum cu probleme de infertilitate.

Dezastru demografic

Potrivit Ministerului Familiei, România se află în topul clasamentului dezastrului demografic care afectează întregul continent european.

În 2050, țara noastră va avea doar 15 milioane de locuitori, de la 19 milioane în prezent, potrivit Eurostat.

De altfel, natalitatea în România este în scădere de 30 de ani. Anul trecut, numărul bebelușilor nu a trecut cu mult de 180.000. Ultimul an în care a fost depăşit numărul de 190.000 de născuţi vii a fost 2017. De atunci, totalul variază între 170.000 şi 188.000.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult