Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Bacul de toamnă va fi corectat digital. Cum va funcționa noul sistem, de la predarea lucrării până la nota finală

Your browser doesn't support HTML5 video.

Lucrările a 34.000 de absolvenți de liceu înscriși la bacalaureatul din toamnă vor fi corectate exclusiv digital.

Tezele vor fi scanate în clasă, încărcate într-o platformă securizată și distribuite aleator corectorilor logați în program. Este o schimbare menită să înlăture eroarea umană, anunță oficialii Ministerului Educației, pentru că unii profesori greșeau la calcule, iar contestațiile au arătat că notele corecte erau cu câteva puncte mai mari. Vestea digitalizării examenului vine în plin scandal al fraudelor din alte sesiuni.

Corectarea la examenul de bacalaureat, în forma sa clasică, însemna, spun profesorii, pierdere de timp și de bani pentru transportul lucrărilor, cu mașina, dintr-un județ în altul, nenumărate procese verbale de completat și transmis mai departe și- cel mai grav- multe portițe pentru greșelile echipei de corectare. În acest an, numărul uriaș de contestații a adus zeci de mii de modificări ale notei, în favoarea elevilor. Inclusiv 2-3 puncte în plus!

În premieră, în sesiunea care începe pe 16 august, toți profesorii vor corecta simultan, la distanță, o fotografie scanată a păginilor. Pe original nu vor pune mâna niciodată.

Pentru fiecare sală în care se va da bacalaureatul de toamnă, Ministerul Educației a cumpărat scannere. Iată procedura. Elevul termină de scris lucrarea și merge la catedră, unde un membru al comisiei va scana teza, în prezența lui, și o introduce într-o aplicație cu trafic de date protejat. La o apăsare de buton, aceasta va fi trimisă anonimizat, prin platforma securizată, către doi profesori corectori aflați în județe diferite. Aceștia nu vor face evaluarea de acasă, ci dintr-un centru de examen. Vor corecta de fapt clone ale lucrării originale, direct în aplicație, care are și câteva setări care scad riscul de eroare. De exemplu, dacă pentru un exercițiu candidatul poate primi cel mult 5, va da eroare, în caz că profesorul încearcă să scrie 6.

Citește și
copii la scoala
Elevii de zece la Bacalaureat și Evaluare Națională ar urma să primească bani. Despre ce sumă este vorba
Fraude în Mureș

Sorin Ion, secretar de stat Ministerul Educației: „Suntem convinși că va aduce o mai mare precizie în corectare. Eliminarea erorilor umane care se fac în timpul procesului de evaluare. Adică adunarea punctajelor și obținerea notei finale, includerea punctului din oficiu. Toți evaluatorii din țară vor fi încărcați în platformă, vor avea conturi create în platformă. Probabilitatea să existe o legătură între candidat și profesorul evaluator este zero.”

Între timp, un inspector și cinci asistenți de examen din Mehedinți, participanți la bacul de toamnă de anul trecut, sunt anchetați pentru fraudă și au fost puși sub control judiciar. Și la Inspectoratul Școlar din Mureș, procurorii DNA au făcut percheziții, sub suspiciunea unor nereguli la examenele naționale.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult