Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Avertismentul psihologilor pentru români: Teama de a nu avea telefonul mobil lângă noi poate provoca anxietate și depresie

Your browser doesn't support HTML5 video.

Telefonul mobil a devenit indispensabil pentru majoritatea românilor. Potrivit unui studiu recent, 55% dintre utilizatori petrec cel puțin patru ore pe zi cu ochii în ecran.

Creează dependență, avertizează psihologii. Mare parte dintre cei care rămân fară baterie, și nu au cum să își încarce mobilul, devin agitați sau anxioși. Și din această cauză, în unele orașe au fost amenajate locuri publice unde oamenii își pot încarca dispozitivele.

Un studiu realizat de o companie de cercetare pentru un producător de telefoane mobile arată că majoritatea românilor de la oraș stau peste patru ore pe zi conectați la smartphone. Mai grav este că aproape un sfert dintre cei chestionați pierd astfel și 8 ore pe zi.

Un tânăr spune că își organizează întreagă zi după telefon.

Reporter: "La ce oră te-ai trezit?".

Citește și
telefon la volan
Activitățile pe telefonul mobil la volan, la ordinea zilei pentru șoferi, în ciuda gravelor accidente

Tânăr: "La 08:00".

Reporter: "Deci jumătate din timp l-ai petrecut pe telefon?".

Tânăr: "Da! Ultima oară am intrat acum două minute, pe Instagram".

De altfel, ipoteza rămânerii fară baterie ne face agitați și anxioși: 64% dintre cei intervievați au admis că trec prin astfel de stări atunci când mai au doar 3% din baterie.

Potrivit aceleiași surse, în perioada pandemiei, oamenii au folosit telefonul mobil pentru a ține legătură cu cei dragi, pentru a citi știrile și pentru a se uita la filme și seriale.

Bianca Brândușă, psiholog: "Telefonul este legat de noi în fiecare clipă a vieții noastre. Din acest motiv, teama de a nu-l avea e atât de mare încât poate provoca anxietate și chiar stări de depresie. Această teamă apare pentru că suntem atât de obișnuiți să avem acces la informații, să fim conectați cu ceilalți mereu, încât atunci când nu se poate întâmpla acest lucru simțim că suntem pierduți".

La Cluj-Napoca au fost montate bănci speciale, unde îți poți încarca telefonul. Serviciul este total gratuit, spre fericirea, mai ales, a adolescențiilor.

Adolescent: "E o idee minunată, mai ales pentru tineri. Nu mai ai nevoie de baterie externă sau altele".

Iar în marile orașe din țară, cele mai noi mijloace de transport în comun sunt dotate cu locuri de încărcare a telefoanelor mobile.

În microbuzele din Constanta aveți puse la dispoziție două instalații prin care vă puteți încarca telefonul. Fie să utilizați un cablu USB sau să vă încarcați telefonul cu un încărcător wireless. Bogdan Nadolu este sociolog la Universitatea de Vest din Timișoara și a studiat comportamentul oamenilor în mediul online.

Bogdan Nadolu, sociolog: "Prin natura noastră, avem o slăbiciune pentru partea asta de a ne simți bine, de hedonism. E firesc, căutam confortul, comoditatea, căutam lucrurile ușoare și realmente toată tehnologia aceasta digitală a profitat sau s-a pliat pe această componentă".

În perioada de lockdown au crescut timpii petrecuți în mediul online.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult