Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cozi la ghișeele de taxe și impozite. De ce s-au înghesuit oamenii din prima zi lucrătoare a anului 2022

Your browser doesn't support HTML5 video.

După o tradiție nescrisă, dar autentic romanească, mulți și-au început anul la coadă.

 

În prima zi lucrătoare au vrut să-și achite primii, taxele și impozitele locale. Oamenii au așteptat în frig, numai ca să scape de-o grijă.

 

Autoritățile îi sfătuiesc să încerce mai întâi să plătească pe internet, ca să evite aglomerația. În plus, reducerea pentru plata în avans, rămâne oricum valabilă, până la final de martie.

Aproape de ora prânzului, zeci de persoane așteptau în frig in fața sediului pentru taxe locale din Sectorul 6 ca să achite dările pentru casă, mașină sau terenuri.

Femeie: „N-am reușit să plătesc, stau de pe la 11.30, nu stau chiar de mult, o oră”.

Citește și
taxe online
România, codașa Europei, în ceea ce privește digitalizarea. Care este motivul pentru care oamenii evită plățile online

Unii s-au grăbit și pentru a primi reducerea de 10%, valabilă până pe 31 martie, mai ales că taxa de parcare s-a mărit în Capitală și de opt ori. Iar alții au fost întorși din drum, pentru că în clădire s-a putut intra doar cu certificatul verde.

Autoritățile locale au început să desființeze din ghișee și îi îndeamnă pe oameni să achite dările online - direct pe site-urile primăriilor, acolo unde este posibil, ori folosind ghiseul.ro.

Peste 60% dintre orașele țării, dar și 10% dintre comune sunt înregistrate pe platforma online ghiseul.ro. Aici pot fi plătite simplu, cu un card bancar, toate impozitele, taxele și amenzile către primării. Numai în primele trei zile din an, românii au făcut pe acest site peste 10.000 de plăți în valoare de 3,7 milioane de lei.

Totuși, mai sunt mulți care nu sunt obișnuiți să folosească internetul. De pildă, la Cluj-Napoca, zeci de persoane s-au trezit cu noaptea în cap să se așeze la rând ca să ceară un loc de parcare la Primărie, deși procedura poate fi făcute simplu și online.

Lucrurile au stat la fel și în Iași.

Reporter: Știți că acum s-a făcut ghișeu online?

Localnic: Online nu prea ne pricepem noi.

În Capitală și în alte mari orașe, primăriile au amplasat în centre comerciale aparate automate speciale, unde se pot achita dările și facturile, cu numerar sau card bancar.

 

Important e de știut că autoritățile vor să mute cât mai mult în online aceste taxe locale și au început să și desființeze dintre ghișee.

De exemplu, în sectorul șase, primăria va lansa în luna februarie o platformă dedicată numită eSector6, unde oamenii vor putea să achite aceste taxe și impozite locale și totodată, prin intermediul acestei platforme vor putea să obțină și actele de care au nevoie și pentru care până acum trebuie să vină fizic la ghișeu ca să le obțină, mă refer aici, la un certificat fiscal.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult