Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Asteroidul uriaș care trece pe lângă Pământ, sâmbătă, descoperit de cercetători români | VIDEO cu „distrugătorul de orașe”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Un grup de cercetători români au descoperit un asteroid, care ar putea distruge un întreg oraș și care va trece, sâmbătă seară, pe lângă Pamânt, la o distanță foarte mică.

Un astfel de fenomen se întâmplă o dată la zece ani și le dă posibilitatea astronomilor de a exersa apărarea planetară, potrivit Agenției Spațiale Europene. Corpul Ceresc va putea fi observat și de pe teritoriul României, cu ajutorul unui telescop sau binoclu.

Urmăriți LIVE AICI deplasarea asteroidului.

Patru cercetători români, care lucrează la un proiect în La Palma, Insulele Canare, au descoperit, luna trecută, acest asteroid, cu dimensiuni între 40 și 100 de metri.

Dr. Ovidiu Văduvescu, cercetător la Astronomul La Palma, Insulele Canare: „Am avut plăcuta surpriză să descoperim un asteroid apropiat de Pământ, mai special, în sensul că el era destul de strălucitor, ceea ce rar se întamplă, deși aveam lună plină pe cer”.

Citește și
asteroid
Cercetător de la NASA, avertisment înfricoșător despre un asteroid care este posibil să aducă sfârșitul lumii

După calculele inițiale, corpul ceresc ar fi lovit pământul în 2026. Însă, după câteva zile de masurători, cercetătorii au eliminat pericolul.

Asteroidul, care a primit numele temporar 2023 DZ2, va ajunge cel mai aproape de Pământ la ora 21:50, ora României, la 170.000 km distanță, mai precis jumătatea distanței dintre Pământ și Lună. Corpul ceresc se deplasează cu viteza de 7km/s, adică de 20 de ori viteza sunetului. La această viteză, dacă ar fi lovit Pământul, astronomii spun că pagubele ar putea fi comparate cu explozia a peste 200 de bombe nucleare. Cei care își doresc să-l observe, sâmbătă seară, trebuie să aibă la îndemană un telescop sau un binoclu, și să privească cerul spre est.

Specialiștii susțin că acest fenomen este destul de rar, și se întâmplă o dată la zece ani ca un asteroid de asemenea dimensiuni să ajungă atât de aproape de Pământ. Astronomii au astfel șansa de a studia mai ușor o rocă spațială.

Mălin Stănescu, programatorul principal al proiectului: „Unul dintre cele mai importante aspecte ale acestui asteroid este faptul că el se rotește în jurul axei sale, într-un interval de șase minute, ceea ce pentru un astfel de asteroid este foarte rapid. Se pare că acestă viteză de rotație e atât de mare încât, dacă ar fi format din bolovani individuali, nu ar fi un monolit, s-ar fi dezintegrat”.

Marcel Popescu, astronom la Institutul Astronomic din București: „E o oportunitate unică de a caracteriza un astfel de obiect, pentru că, venind la magnitudini atât de strălucitoare, se pot folosi o serie de tehnici diferite pentru a obține informații despre propietățile acestuia”.

Peste trei ani, asteroidul va putea fi observat din nou, când se va apropia iar de orbita Pamântului, dar nu va reprezenta niciun pericol. Oricum, oamenii de știință sunt permanent pregățiți. Anul trecut, într-o misiune fără precedent, satelitul american DART al NASA a lovit asteroidul Dimorphos, aflat la 11 milioane de kilometri de Terra, şi a reuşit astfel să îl devieze de la traiectorie.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult