Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Armata română, lăudată în SUA: „România face istorie cu testarea sistemului de rachete Patriot”. Gafa trecută cu vederea

Colaborarea României cu instructori ai armatei SUA a declanșat primul test cu trageri reale al sistemului de rachete Patriot de fabricație americană, a anunțat armata într-un comunicat, în această săptămână.

După ce în urmă cu o lună, România a dat chix la tragerea în premieră cu rachete Patriot, în poligonul Capu Midia, acum, armata SUA a felicitat trupele române, în urma testului.

Cu ajutorul Comandamentului de Asistență pentru Securitate al Armatei SUA, Regimentul 74 Patriot din România a efectuat luna trecută o serie de lansări în poligonul de tragere Capu Midia, de-a lungul coastei Mării Negre, relatează Star and Stripes.

„România a făcut istorie, consolidând securitatea regională și flancul sud-estic al NATO”, se mai arată în comunicat.

„România, un aliat critic pentru SUA și Europa”

„Exercițiul de două zile, care a constat în patru demonstrații, a servit ca o piatră de hotar pentru eforturile României de a-și avansa capacitățile de apărare aeriană”, precizează americanii.

Citește și
sistem patriot romania
Cum explică Armata română incidentul cu sistemul Patriot de la Capu Midia. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu a treia rachetă

Din momentul în care Batalionul 74 Patriot a primit primul din cele șapte sisteme Patriot în 2020, parte a unei achiziții de 3,9 miliarde de dolari, o echipă de instructori ai armatei SUA a fost mobilizată pentru a oferi asistență.

În prezent, SUA ajută România să instruiască a doua dintre cele șapte unități de tragere.

Utilizarea sistemului Patriot - care include stații de lansare, radare avansate și alte echipamente complexe - necesită o pregătire extinsă. Deobicei, este nevoie de mai mulți ani pentru ca o unitate să devină complet operațională și calificată, a precizat armata.

„Totuși, au existat excepții. La începutul acestui an, un contingent de operațiuni de apărare antiaeriană ucrainean a încheiat pregătirea pentru Patriot a armatei în doar câteva luni și s-a întors pe câmpul de luptă, apărând țara de forțele rusești”, notează americanii.

Eșec la prima tragere reală

„Poziția României de-a lungul Mării Negre, granița sa de 380 de mile cu Ucraina și parteneriatul de securitate cu Statele Unite fac din România un aliat critic pentru SUA și Europa”, se arată în comunicatul armatei, conform sursei citate.

Încorporarea rachetelor Patriot în formația de luptă este unul dintre numeroasele progrese pe care România le-a făcut în ultimii ani pentru a-și moderniza apărarea.

Mai mult, România, observă americanii, este una dintre puținele țări membre NATO care îndeplinesc criteriul de referință de a cheltui 2% din produsul intern brut pentru apărare. În noiembrie, România a primit, de asemenea, aprobarea de a cumpăra 54 de tancuri Abrams în valoare de 2,5 miliarde de dolari.

Pentru prima oară în istoria Armatei Române, au avut loc, în noimebrie, trageri reale cu sistemul de rachete sol-aer Patriot, însă evenimentul nu a fost lipsit de probleme.

În cadrul evenimentul din poligonul Capu Midia, unul dintre lansatoare a avut însă o problemă tehnică, iar la a treia tragere s-a pierdut legatura între cabina de control și un lansator.

Așadar, în timpul acelei trageri a fost pierdută legătura între centrul de comandă și țintă, dar problema a fost rezolvată pe parcurs.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult