Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Aplicaţia creată de o companie din Iaşi pentru a ajuta copii diagnosticaţi cu autism

Your browser doesn't support HTML5 video.

Lumea întreagă marchează vineri Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului. Iar copiii din România, diagnosticați cu această boală, primesc din partea unor programatori o șansă în plus la vindecare.

Fetiţa de numai 7 ani este unul dintre puţinii copii din România depistaţi la timp cu boala care nu doare, dar care poate produce tristeţe întregii familii. În ţara noastră, peste 1000 de copii sunt diagnosticaţi anual cu autism, conform statisticilor oferite de Institutul Naţional de Sănătate Mintală. Semnele tulburării de comportamanent sunt descoperite din păcate tardiv şi rareori la timp, spun terapeuţii.

O companie IT din Iaşi a creat o aplicaţie care foloseşte realitatea virtuală, prin care emoţiile – cum ar fi fericirea, teamă sau tristeţea – pot fi mai uşor identificate de un copil cu autism. Astfel, cel mic este ajutat să îşi înfrunte temerile şi, într-un final, prinde încredere în sine şi curaj. Iulian Broască, programator: "În momentul în care îşi pune ochelarii virtuali pe cap şi întinde mâinile, acest sensor ajuta la detectarea mâinilor şi, după cum putem observa, când întind mâna asupra senzorului, mâna mea apare spre aplicaţie. Aplicaţia ajuta copii cu autism să se dezvolte atât din punct de vedere emoţional. Aplicaţia îi ajută pe copii să înveţe emoţiile, începând de la bucurie, tristeţe, frică. Îi ajută să treacă de această teamă, de frică de a se expune, de socializare” Aplicaţia este deja utilizată de o asociaţie din Iaşi, care se ocupă de tratamentul terapeutic a peste 300 de copii, cu vârste cuprinse între 2 şi 12 ani, diagnosticaţi cu autism.

Cristina Nichita, preşedinte Asociaţia Surâsul Albastru: ”Aceasta aplicaţie e inovaţie şi e grijă faţă de acest diagnostic, pentru că numărul copiilor diagnosticaţi cu autism este în creştere. Pentru că avem nevoie de suport, pentru că nu putem să evoluăm fără tehnologie şi fără digitalizare.”

Terapeutul virtual ar putea fi folosit, în perioada următoare, de toate asociaţiile non profit din România, care îngrijesc micuţii diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist. În ţara noastră, peste 30 de mii de minori au autism. Peste 11.000 dintre aceştia sunt încadraţi cu grad de handicap.

Citește și
Neuroștiința este folosită și în România pentru vindecarea unor afecțiuni și la antrenamentul minții
iLikeIT. Neuroștiința, tehnologia ”S.F.” folosită și în România pentru vindecarea unor afecțiuni

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult