Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Apelurile false sau exagerate la 112 înseamnă o șansă în minus pentru cineva cu adevărat bolnav

Your browser doesn't support HTML5 video.

Un apel fals la 112 sau exagererea simptomelor, atunci când chemăm un medic, pun viaţa în pericol unui alt bolnav.

Cu toate acestea, la serviciul de ambulanţă sunt înregistrate, zilnic, situaţii în care pacienţii sună pentru probleme ce pot fi rezolvate de medicii de familie. Alţi bolnavi merg direct la unităţile de primiri urgente ale spitalelor, aglomerate oricum de cazurile grave.

Fiecare om care sună la Ambulanţă are impresia că situaţia lui trebuie tratată imediat şi răbufneşte atunci când i se spune că trebuie să aştepte, dacă nu are o problemă serioasă de sănătate. Prioritate au întotdeauna cazurile grave.

Nu puţine au fost zilele în care numărul solicitărilor a trecut de 1000, iar multe dintre ele nu au fost urgenţe. Atenţie, însă! Blocarea unui echipaj medical într-o astfel de situație poate pune în pericol viaţa unui om care are într-adevăr nevoie de medic.

Alis Grasu, SABIF: „Ne-a sunat o doamnă că şi-a scos acum 3 zile un molar şi că vrea să vină medicul. Multe persoane preferă să sune la ambulanţă, decât să se deplaseze la medicul de familie."

Citește și
Ambulanță brad
Ambulanță surprinsă în timp ce transporta un brad, în Moldova. Explicația șoferului

Raed Arafat, secretar de stat în MAI: „La 112 sunt apeluri care nu sunt justificate: febră, cineva care începe să tuşească cheamă ambulanţa. Unul care are dureri toracice, nu mai poate vorbi, e paralizat, trebuie să ajungem al el cât mai rapid. Dacă spui îi e rău nu ştiu ce are, haideţi repede, şi ajungi şi vezi că e cineva care aşteaptă o reţetă, asta poate pune în pericol viaţa altora.”

Pentru răceli, boli cronice sau eliberarea unei reţete, pacienţii trebuie să meargă la medicul de familie sau în centrele de permanență. Însă unii merg la camera de gardă, dacă nu sună la ambulanţă. Doar la Spitalul Judeţean din Oradea au fost 250 de cazuri în fiecare zi, multe dintre ele fără probleme serioase.

Dr. Dacian Juca, UPU Oradea: „Cele mai frecvente problem minore cu care se prezintă pacienţii şi care ne pot distrage de la alte probleme mai serioase sunt răcelile, banalele răceli de sezon care, foarte bine şi uşor, se pot prezenta fie medicilor de familie, fie centrelor de permanență."

În plus, autorităţile se confruntă şi cu problema apelurilor false. Doar anul trecut au fost înregistrate la 112 peste 7,5 milioane de astfel de situaţii.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult