Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Anunț important al ministrului Sănătății. Ce schimbări s-au făcut în programul național de vaccinare

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ministrul Sănătăţii a vorbit sâmbătă seară, în cadrul unei conferinţe de presă, despre tragedia de la Matei Balş.Oficialul a adus în discuţie şi strategia de vaccinare anti-COVID, pentru care se anunţă schimbări.

 

Ministrul Sănătății Vlad Voiculescu a anunțat că vor fi schimbări în ceea ce privește strategia de vaccinare. Astfel, atunci când vor fi locuri libere, acestea vor fi dedicate categoriilor cu risc mare de îmbolnăvire.

Vorbim de vârstnici, persoane care au boli cronice, persoane cu handicap și cei care locuiesc cu ele sau le îngrijesc.

Decizia ministrului Sănătății vine la doar câteva zile după ce Comitetul Național de Vaccinare a anunțat că se amână imunizarea persoanelor sub 65 de ani, programate la doza întâi între 30 ianuarie și 11 februarie.

Replanificarea ar urma să se facă astfel: cei programați pentru 30 și 31 ianuarie vor fi imunizați pe 16 și 17 februarie, cu vaccinul Moderna.

Citește și
vaccin
Germania comandă deja vaccinuri pentru 2022: „Din precauție”

Persoanele programate în zilele de 1 și 2 februarie se vor reprograma începând cu 18 februarie și vor fi vaccinate cu Pfizer.

Persoanele care depășesc 65 de ani rămân la programarea inițială, cei programați pentru 30 ianuarie- 3 februarie vor primi doza I de la Pfizer, iar persoanele programate pentru 4-11 februarie vor fi vaccinate cu Moderna.

 

De ce au fost necesare reprogramările

 

La vaccinul Pfizer rapelul se face la 21 de zile, iar în cazul vaccinului Moderna rapelul este la 28 de zile.

Aceste schimbări vin după ce, la începutul săptămânii, cei din comitetul național au anunțat că vor fi reprogramate de la vaccinare peste 35.000 de persoane, angajate în domeniile esențiale.

Aceste schimbări vin din mai multe motive. Pe de-o parte, Pfizer a livrat în România o cantitate mai mică cu peste 90.000 de doze, pe de altă parte s-au vaccinat în această primă etapă peste 1.300 de persoane care ar fi trebuit să primească serul în cea de-a treia etapă de vaccinare.

În plus, în centrele de vaccinare au primit serul și persoane care nu aveau în prealabil programare.

Toate acestea au dus la o scădere a numărului de vaccinuri cu peste 110.000. Sâmbătă au ajuns în țară alte doze din vaccinul Moderna, iar luni urmează să vină un alt transport, de aproape 200.000 de doze de vaccin Pfizer.

Joi a fost autorizat în Europa și vaccinul celor de la Oxford/ AstraZeneca, care va fi livrat și în România.

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult