Modifica setarile cookie
Toate categoriile

ANP îi îndeamnă pe patronii de firme să angajeze forță de muncă din rândul deținuților

Your browser doesn't support HTML5 video.

Administrația Națională a Penitenciarelor îi invită pe patronii de firme să angajeze forță de muncă din rândul deținuților.  

Potrivit directorului general al sistemului penitenciar, 5.000 de persoane care execută pedepse mai ușoare sunt apte de muncă și doresc să lucreze. Au regim de detenție deschis și pot câștiga, în schimb și zile de libertate. Angajatorii pot deconta de la stat o parte din salariul unui deținut.

Penitenciarul Ploiești a încheiat un contract cu o firmă din domeniul auto pentru 40 de deținuți care vor lucra acolo pe o durată nedeterminată.

Dan Halcin, directorul Administrației Naționale a Penitenciarelor: „Condițiile sunt decente spunem noi și, tot în acest context, fac precizarea că în demersuri avansate de același tip este și penitenciarul Timișoara care va încheia curând un contract cu un agent economic pentru 60 de persoane private de libertate din regim deschis".

Acest concept de închisoare a fost împrumutat din America, spune directorul ANP și este doar pentru deținuții din regim deschis.

Citește și
Crima Bascov - 4
Ce pedeapsă riscă bărbatul din Bascov care și-a ucis cu sânge rece întreaga familie

Dacă angajatorul pune la dispoziție spațiul de cazare, penitenciarul plătește utilitățile și asigură masa și paza deținuților.

Cât câștigă penitenciarele din munca deținuților

Penitenciarele câștigă, anual, din munca deținuților, aproximativ 55 de milioane de lei.

Asta înseamnă aproape un milion de euro pe lună, din care 40% rămân la deținuți.

ANP speră ca prin angajarea deținuților și cazarea lor în spații oferite de operatori privați să scadă și gradul de ocupare al închisorilor care, în unele cazuri, ajunge la 150%.

Dan Halchin, directorul Administrației Naționale a Penitenciarelor: „Avantajul fiscal este că nu se plătesc toate contribuțiile la stat, ca în cazul unui angajat clasic".

Salariul unui deținut

Salariul unui deținut nu poate fi mai mic decât salariul mediu brut pe țară, iar firmele care angajează deținuți cu vârsta până în 26 de ani primesc de la stat o subvenție de cel mult 2.000 de lei din salariul de bază oferit.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult