Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Angajatorii evită tinerii debutanți, pentru că nu stau mai mult de șase luni. Se caută stabilitate

Your browser doesn't support HTML5 video.

Tot mai puțini angajatori sunt dispuși să investească în dezvoltarea tinerilor fără experiență, mai ales că unii decid să plece după doar câteva luni.

Sunt indeciși și nu au răbdare să capete experiență, spun asta inclusiv specialiștii în recrutare. Pe de altă parte, cei aflați la început de drum vânează acum poziții în domeniul pe care îl studiază.

Așa că evită posturile trecătoare prin cafenele sau restaurante.

Andrei are 21 de ani și este student în anul trei la Comunicare. Şi-a trimis cv-ul la 20 de firme, însă nu a primit niciun răspuns favorabil, așa că s-a angajat temporar ca vânzător într-un centru comercial.

Andrei Soșa – student: „Au pus întrebarea că ce experiență ai în domeniu, am zis sunt student la licență momentan, și au zis a nu ne trebuie minimum doi ani experiență în domeniu. Am început să intru să caut pe platforme de joburi online și să aplic acolo”.

Citește și
job
Care sunt cele mai căutate joburi

De cealaltă parte, angajatorii evită candidații tineri și își îndreaptă atenția mai degrabă către cei care caută stabilitate. Reprezentanții unei companii din Cluj explică de ce:

Carmen Rânca, manager HR companie IT: „Preferăm în momentul de față să ne axăm pe angajați cu puțin mai multă experiență, în cazul colegilor care încep primul lor job într-o companie, poate, după un anumit timp, să intervină tentația de a experimenta sau de vedea și o altă companie, se poate înregistra o fluctuație mai mare.”

Specialiştii confirmă că mulți dintre cei aflați la început de drum stau puţin la primul loc de muncă.

Reporter: Cât ai stat la primul loc de muncă?

Tânăr: În jur de șase luni, experiență și să fac un ban de buzunar în plus

Alexandra Colceru, specialist comunicare BestJobs: „E o tendință, dacă ne uităm și la modul în care tinerii abordează piața muncii, stau puțin într-un rol, mobilitatea e mult mai crescută, își schimbă mai des locul de muncă.”

Iar pentru angajatori poate fi o problemă.

Magnoliu Stan, director resurse umane: „Este nevoie de timp pentru a-i integra, pentru a începe să lucreze eficient, este nevoie de mentori, este nevoie de colegi mai experimentați care să-i ajute, să-i învețe, și nu neapărat toate companiile au aceste persoane disponibile.”

În prezent, rata şomajului în rândul tinerilor între 15 şi 24 de ani este mare, aproape 22 de procente, potrivit celor mai recente date transmise de Institutul Naţional de Statistică.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult