Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Alte șase localități din jurul Bucureștiului, în carantină. Ilfovul depășește rata de infectare de 8 la mie

Your browser doesn't support HTML5 video.

Sunt tot mai multe localități din jurul Bucureștiului care au intrat în carantină din cauza creșterii alarmante a cazurilor de Covid.

Pe lângă cele 5 închise deja până vineri, de aseară se aplică aceleași restricții în alte 6 localități cum ar fi de pildă Otopeni orașul traversat de cea mai circulată șosea din țară, și cu cel mai mare aeroport din România.

Autoritățile spun însă că nici DN1 nici aeroportul Otopeni nu vor fi blocate.

La malul mării orașul Constanța și 7 așezări din județ sunt și ele în carantină.

În comună Corbeanca, la fel ca şi în celalate localităţi carantinate, persoanele care au intrat sau ieşit din localitate au fost nevoite să prezinte poliţiştilor o declaraţie pe proprie răspundere cu motivul deplasării.

Persoanele care au intrat în Corbeanca în prima zi de la instituirea carantinei au trecut printr-un filtru de verificare al poliţiei. Şoferii care nu ştiau de restricţii au primit un model de declaraţie pe proprie răspundere şi au fost informaţi cu privire la noile măsuri ce au intrat în vigoare.

Citește și
coronavirus
Statele Unite se apropie de pragul de 200.000 de noi infectări cu SARS-COV-2

De astăzi, însă, poliţiştii au anunţat că îi vor sancţiona pe cei care se vor deplasa fără un motiv serios şi fără o declaraţie completată în acest sens.

Șofer: "Da, e foarte ok, că altfel se răspândeşte prea repede. Purtată masca şi făcute controalele."

Șofer: "Am ceva de făcut aici, trebuie să mă întorc. Rezolvă cineva problemele pe care le am în exteriorul Bucureştiului şi sunt legate de oraşul x, y, z?”

Femeie: "E normal, e absolut firesc, pe timpul pandemiei, să se întâmple asta. Acum e cel mai bine să ne protejăm aşa cum putem".

Anne-Marie Ciolca IPJ Ilfov: "Avem dispuse efective şi în interiorul localităţilor, pentru a ne asigura că toate persoanlele care ies său intră în localitate, fie pietonal, fie cu autorurismele, respectă aceste măsuri şi aceste interdicţii."

Până ieri erau în carantină comunele Chiajna, Ciorogârla, Clinceni, Berceni şi oraşul Bragadiru. De aseară acestora li s-au adăugat Corbeanca, Otopeni, Mogoşoaia, Măgurele, Popești-Leordeni şi Dobroeşti. Carantina este valabilă timp de 14 zile.

Otopeni, oraşul traversat de DN1 şi care găzduieşte principalul aeroport al ţării, nu se închide complet.

Carantinarea oraşului Otopeni nu înseamnă şi blocarea sau instituirea de filtre pe DN1. Drumul Naţional 1 este cea mai aglomerată șosea din România. Zilnic pe aici circulă peste 54 de mii de maşini şi ar fi nevoie de o armată de poliţişti să verifice fiecare autoturism în parte.

Nici aeroportul nu va fi afectat, spun autorităţile. Spre deosebire de alte localităţi, în Otopeni nu va fi nevoie de declaraţie pe proprie răspundere pentru tranzitare.

Aflat pe ambele părţi ale drumului Naţional 1, oraşul Otopeni va fi extrem de greu de carantinat. Aşa că autorităţile anunţă că vor institui câte un filtru pe fiecare stradă care are legătură cu DN1. Astfel fiecare maşină care intră sau iese de pe aceste străduţe va fi verificată.

Autorităţile nu au luat deocamdată o decizie pentru oraşul Voluntari, unde rata infectărilor se apropie de 9 cazuri la mia de locuitori. Localitatea este lipită de Bucureşti.

Daniel Zamfir, prefectul judeţului Ilfov: "O să vedem dacă va fi cazul carantinării oraşului Voluntari. Analiza se va face în funcţie de evoluţia epidemiei. Vedem dacă incidenţa va impune acest lucru. Va fi dificil, dar să sperăm că ne vom descurca".

Între timp, poliţiştii nu reuşesc să se descurce din cauza numărul uriaş de maşini din localităţile în carantină. Opresc prin sondaj şi se bazează pe faptul că restul şoferilor au aflat din presă că au nevoie de declaraţie pe proprie răspundere ca să iasă din casă.

De vineri seara şi oraşul Constanta este în carantină, iar de ieri alte 7 localităţi din judeţ sunt în această situaţie: Lumina, Costinești, Agigea, Mihail Kogălniceanu, Medgidia, Valu lui Traian şi Techirghiol. Astăzi li se alătură şi oraşul Năvodari.

În judeţ poliţiştii vor da mai puţine avertismente şi mai multe amenzi.

Silviu Cosa - prefect Constanța: "Am solicitat organelor de ordine să mai renunţe la avertismente pentru că persoane de bună credinţă nu aveau cum să nu fie deja informate".

Andreea Iliescu purt.cuv. IPJ Constanța: "Să iasă din casă doar din motive jutificate, prezente în declaraţia pe propria răspundere şi bineînţeles să aibă la ei această declaraţie".

Amenzile sunt cuprinse între 500 şi 2500 de lei. Dacă în urmă cu două săptămâni erau 100 de sancţiuni pe zi, acum sunt de 4 ori mai multe.

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult