Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Panică la un festival din Mureș. Șase baloane cu aer cald, duse de curenți în munți

Your browser doesn't support HTML5 video.

Experienţa de groază pentru mai multe echipaje care participau la Parada Baloanelor cu aer cald din judeţul Mureş.

6 dintre ele au fost purtate de curenţii puternici într-o zonă greu accesibilă din Munţii Gurghiului fără că piloţii să mai deţină controlul. Autorităţile de la sol au intrat în alertă, iar după o lungă perioadă de suspans i-au localizat pe sportivi pe o pajiște, situată la 1.200 de metri altitudine.

Au ajuns într-o zonă greu accesibilă din Munții Gurghiului şi acolo au reuşit să preia frâiele. Au cerut ajutorul colegilor care îi urmăreau de la sol şi au sunat şi la 112. Salvatorii au ajuns la ei în aproape 2 ore. Din fericire, nimeni nu a fost rănit.

18 baloane cu aer cald s-au ridicat vineri dimineaţă din localitatea Câmpul Cetăţii. Deşi la început vremea a fost perfectă pentru lansare, în scurt timp vântul a devenit extrem de puternic iar 6 baloane au fost furate de curenţi.

În felul acesta mai mulţi români, sloveni şi maghiari au realizat că nu vor mai putea să aterizeze.

Pilot din Ungaria: ''Au fost zone cu pajişte unde am putut ateriza. Problema a fost că nu ştiam unde trebuie să coborâm." Cei de la sol au urmărit baloanele cât au putut însă acestea au ajuns într-o zonă greu accesibilă din Munţii Gurghiului. Când în sfârşit au reuşit să preia controlul piloţii au sunat la 112.

Pilot din Ungaria: "Vântul ne ducea spre munţi, însă nu a avut puterea să ne şi scoată de acolo, aşa că am ales să aterizăm. Era o zonă necunoscută, nu ştiam cum pot ajunge salvatorii la noi."

Lorincz Miklos, organizator: "Nu ştiam drumul, trebuia să chemăm în ajutor echipaje salvamont, să le arate la echipajele de recuperare drumul de acces. Au mai fost trei baloane care nu au avut semnal şi nu ştiam de ei câteva ore. Faptul că vin din alte ţări şi ajung într-o zonă necunoscută singură modalitate să indice cordonatele GPS şi cu aceste coordinate să fie recuperaţi."

Salvamontiştii au pornit imediat în misiune şi au făcut aproape două ore până la destinaţie.

Ioan Caluser, Salvamont Mureş: "Am venit cu ATV şi maşina de teren. La 1.200 de metri altitudine, zona era greu accesibilă."

Din fericire, nimeni nu a fost rănit. După-amiază, toate echipele au fost aduse în siguranţă înapoi. Parada Baloanelor cu Aer Cald se va desfăşura pe Câmpul Cetăţii din Mureş până duminică.

 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult