Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Alertă în Delta Dunării. Șerpii veninoși s-au înmulțit în zonele frecventate de turiști

Your browser doesn't support HTML5 video.

S-au înmulțit șerpii veninoși în Delta Dunării. Specialiștii de la Rezervația Biosferei au observat, în ultimele săptămâni, sute de vipere în apropiere de Gura Portiței, în zone unde turiștii obișnuiesc să vină cu cortul.

Perioada de reproducere a viperei a început mai devreme anul acesta, avertizează biologii.

Vipera de stepă a fost observată la începutul lunii mai pe dunele de nisip de la Gura Portiței.

33 de exemplare și 16 piei năpârlite au numărat cercetătorii de la Rezervația Biosferei Delta Dunării, în doar câteva ore.

Specialiștii au identificat, în acest an, peste 2.000 de exemplare, care sunt tot mai mari.

Reporter: "La ce dimensiune ajunge un astfel de exemplar?".

Ion Bucur, șef comisariat ARBDD Tulcea: "30-60 de centimetri. Iar în mod exceptional la 70-80".

Citește și
incendiu delta
Imagini apocaliptice în Delta Dunării din cauza incendiilor provocate de oameni

Viperele, colorate în brun-gălbui au populat zona în această primăvară, după câțiva ani în care nu au mai apărut. Specialiștii le recomandă celor care vin în Deltă cu rulota sau cu cortul să respecte traseele. Ștefan Ivanon, agent de turism: "Traseele turistice sunt omologate și nu reprezintă nicun risc din niciun punct de vedere. Sunt zone în care accesul este monitorizat".

Gabriel Marinov, guvernator ARBDD: "Vorbim de o viperă, totuși. Nu au de ce să se teamă, dar, totuși, este bine să nu stresăm animalul, să ne ținem departe de el și să-i respectăm arealul, mai ales că zonele în care se regăsește aceasta sunt areale aflate în zone strict protejate".

Avertismentul medicilor: Veninul viperei de stepă din Delta Dunării poate fi periculos

Veninul viperei de stepă din Delta Dunării poate fi periculos, avertizează medicii. În anumite situații este necesară chiar administrarea serului antiviperin.

Dr. Valentin Boldea, medic de familie: "În general, mușcătura prezintă fenomene la nivel local, reprezentate de durere, tumefierea țesuturilor, înroșirea acestora/prezentarea la medic este recomandată, pentru că pot apărea reacții alergice".

De obicei, vipera de stepă este activă în perioada aprilie-octombrie. Din cauza culorii, este destul de greu de observat prin vegetația uscată.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult