Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Activitatea RADET, transferată la o nouă companie a muncipalității

Your browser doesn't support HTML5 video.

Activitatea RADET, fosta regie de termoficare a Capitalei, a fost transferată, joi, la o nouă companie a muncipalității.

„Termo-energetică" preia țevile și livrarea agentului termic, dar nu și datoriile istorice uriașe, care sunt imputate acum de „Elcen", producătorul de energie termică, primăriei capitalei.

Reprezentanții „Elcen" spun că bucureștenii pot rămâne fără căldură după această preluare, dacă primăria va întârzia mai mult de 2 luni plata facturilor curente.

Până la sfârșitul anului angajații, conducerea și toate contractele vor trece de la Radet la Termoenergetică.

Nouă companie municipală va cumpără agentul termic de la cele 4 CET-uri Elcen și va avea grijă să ajungă în casele bucureștenilor.

Citește și
faliment radet
Ministrul Economiei despre RADET: "S-a găsit o soluţie; trebuie responsabilitate din partea PMB"

"Livrarea va fi asigurată la parametric decenți, normali, ne dorim parametri superiori", a declarat primarul Capitalei, Gabriela Firea.

Desigur, dacă la iarnă nu vor apărea avarii, grijă celor de la Elcen ține, în acest moment, de faptul că nu pot recupera uriașa datorie de la Radet, intrat oficial în faliment.

"Are o clădire și niște mașini", spune directorul RADET, Alexandru Burghiu.

Elcen și primăria nu vorbesc despre aceeași datorie.

Potrivit Elcen, proprietarul CET-urilor din București, datoria RADET este de 3.7 miliarde de lei. Primăria susține, însă, că această suma este mult prea mare, iar datoria reală este de 1.2 miliarde lei. Doar că RADET nu are niciun leu ca să o plătească, așa că ELCEN vrea să meargă în instanța împotriva primăriei.

La rândul sau, Elcen susține că are datorii de aproape 2 miliarde de lei. Că să scape de faliment, administratorii intenționează, printre altele, să repete povestea RADET-ului: să creeze o nouă companie căreia să-i transfere CET-urile.

Societatea ELCEN poate fi lichidată, iar paguba să rămână la creditori, cei mai mari fiind ANAF și companiile de stat.

Riscul sistării producerii de căldură pentru București există doar dacă Primăria nu-și va plăti facturile curente.

În acest moment, pierderile din rețeaua de termoficare a Bucureștiului sunt de 30 la sută din cauza țevilor care au și până la 50 de ani vechime.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult