Modifica setarile cookie
Toate categoriile

A rămas fără picior după ce a fost atacat de urs. De ce n-a intervenit elicopterul SMURD

Your browser doesn't support HTML5 video.

Un bărbat din Curtea de Argeş a rămas fără un picior după ce, rănit grav de un urs, a aşteptat zadarnic să fie ajutat de un echipaj medical care să vină cu elicopterul într-o zonă greu accesibilă.

Reprezentanţii SMURD susţin că vremea nu a permis decolarea aparatului de zbor. Cu toate acestea, rănitul primea asigurări prin telefon că elicopterul va veni în scurtă vreme. Abia după o oră şi jumătate de aşteptare au ajuns pe jos la rănit pompierii şi un echipaj de ambulanţă.

Bărbatul îşi aminteşte cu groază clipele prin care a trecut când ursul i-a atacat pe el şi pe tatăl său, la numai 5 kilometri de casă, într-o pădure de la marginea oraşului Curtea de Argeş. Era ora 17 şi 41 de minute când a reuşit să ceară ajutor.

Emil Tuță, fiul victimei: "I-am explicat operatorului de la 112 că ne aflăm într-o locaţie izolată, greu accesibilă şi că vreau să trimită elicopterul, solicit elicopterul, că ar fi singura şansă de salvare şi operatorul mi-a spus că nicio problemă, echipajul de pe elicopter ne aude în momentul ăsta.”

A urmat aproape o oră şi jumătate de aşteptare. Primii care au sosit lângă rănit au fost vecinii omului, care însă nu puteau să-l care.

Emil Tuță, fiul victimei: ”Tot timpul am sperat să vină elicopterul, pentru că era singura şansă să-mi salvez tatăl. Aşa cum pentru un senator s-a putut, au trimis un elicopter la Suceava pentru un fleac, pentru tatăl meu care era în pericol de moarte au refuzat probabil să trimită elicopterul."

Nici directorul ambulantei Argeş nu are o explicaţie.

Dr. Marian Hiru, director SAJ Argeş: "Echipajul s-a pus în mişcare pentru caz, au ajuns la pacient la orele 19. Pentru că din 6 km, un km a fost parcurs cu ambulanţa, iar alţi 5 km pe jos. S-a considerat că nu este oportună intervenţia elicopterului."

Secretarul de Stat Raed Arafat recunoaşte că în acest caz era necesar elicopterul, însă susţine că vremea rea a împiedicat zborul.

Raed Arafat: "Din punct de vedere medical, se impunea. Dacă se trimitea elicopter şi riscăm viaţa echipajului întreg, puteam să avem 4 eroi morţi în loc să salvăm persoana respectivă. Când pilotul zice că nu pleacă din cazua condiţiilor meteo, nu se discuta acest lucru."

Fiul bărbatului atacat de urs şi-a angajat un avocat şi vrea să dea în judecată ambulanta, pompierii, SMURD-ul, dar şi Ministerul Mediului.  

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult