Modifica setarile cookie
Toate categoriile

18.000 de cazuri de variola maimuței până în prezent. Apelul OMS

Variola maimuței la nivel global a trecut de cifra de 18.000 de cazuri, în 78 de țări. Majoritatea cazurilor au fost localizate în Europa, a comunicat Organizația Mondială a Sănătății.

Au fost înregistrate peste 18.000 de contaminări, au transmis miercuri oficialii OMS. Instituția sanitară mondială a declarat sâmbătă focarul de variola maimuţei drept urgenţă sanitară globală.

„Acesta este un focar care poate fi oprit... cel mai bun mod este prin reducerea riscului de expunere. Asta înseamnă să faci alegeri sigure pentru tine şi pentru ceilalţi”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general OMS, într-o conferinţă de presă, la Geneva.

Variola maimuţei (”monkeypox) este în curs de a fi redenumită, pentru a evita ca numele să fie folosit drept ”armă” sau într-un mod rasist, a declarat Mike Ryan, directorul pentru urgenţe al OMS.

Până în prezent, au fost raportate 98% din cazurile din afara ţărilor din Africa unde virusul este endemic.

Citește și
variola maimutei
Încă o țară confirmă primul caz de variola maimuţei

OMS recomandă vaccinarea grupurilor cu risc ridicat. Tedros a avertizat că este nevoie de câteva săptămâni după administrarea celei de-a doua doze de vaccin pentru a obţine protecţie deplină, astfel că oamenii ar trebui să ia alte măsuri de precauţie până la acel moment.

În general, boala provoacă simptome uşoare până la moderate, inclusiv febră, oboseală şi leziuni dureroase ale pielii care dispar în câteva săptămâni.

Tedros a spus că sunt disponibile aproximativ 16 milioane de doze de vaccin aprobat, dar numai în vrac, aşa că va dura câteva luni pentru a le introduce în flacoane.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult