Românii au ales muntele pentru a petrece Ziua Națională a României. Cu ce preparate îi așteaptă restaurantele
Your browser doesn't support HTML5 video.
Deja, stațiunile de la munte sunt pline de turiști, care și-au pierdut o jumătate de zi în coloanele nesfârșite de pe DN1. Cum zăpada lipsește din tabloul de iarnă, oamenii mănâncă, beau un vin fiert și se plimbă la aer curat. Este adevărat, umăr, la umăr.
Vacanța de 1 decembrie a început cu o așteptare lungă pe Valea PrahoveiAșa a început vacanța pe Valea Prahovei. Cu o așteptare lungă, ca de obicei, în coloane de zeci de mașini. 70 de agenți de la Poliția Rutieră au încercat zadarnic să fluidizeze traficul. Unii, cu copii în spate, au fost nevoiți să fie și animatori, pentru ca cei mici să nu se plictisească.
Șofer și pasageră: „Normal, la noi nu se termină niciodată petrecerea. Am prestat mai devreme pentru copiii noștri din spate, ne pun să dansăm”.
Șoferiță: „Jocuri, jocuri! Ne jucăm pe telefon”!
Femeie: „Discutăm între noi, ce să facem”?
În bucătării e forfotă mareȘi pentru o masă la restaurant s-a stat la coadă. În bucătării se lucrează de marți, iar chefii și ajutoarele lor se străduiesc ca totul să iasă perfect. Cel mai căutat preparat este, bineînțeles, iahnia de fasole. În top urmează jumările și carnea la garniță.
Cătălin Lazăr, bucătar șef: „Obligatoriu trebuie să stea două, trei săptămâni în untură, să își capete aroma, gustul”.
Cei care și-au permis să plătească o noapte de cazare în plus, au sosit în stațiuni încă de marți seară, ca să evite îmbulzeala.
Turist: „Am venit și noi la pomul lăudat să vedem ce o fi, nu am mai fost niciodată. E foarte frumos”.
Turist: „Ne așteptam să fie mai multă zăpada, dar e bine că nu plouă”. Mai mult de jumătate dintre românii care au plecat de acasă pentru vacanța de 1 decembrie au ales ca destinație marile orașe ale țării, în special cele din Transilvania. Clasamentul este completat de stațiunile montane, apoi cele balneare și de satele agroturistice. În alt colț al țării, în Moldova, miercuri, de Sfântul Andrei, un cuplu și-a rezervat din timp o masă la conacul Polizu, unde, pe vremuri, se întalneau doar boierii cu stare. Andrei Lungu, client: „Foarte greu se găsesc locuri în perioada aceasta și am făcut din timp rezervare”. La masă s-au servit numai finețuri: de la doradă și tocăniță de midii, până la prăjituri cu ciocolată și miere infuzată în lavandă. Andreea Ștefănucă, managerul conacului: „Avem vită la ceaun cu sos de caise, avem ghebe cu pui și, pentru că toată lumea va mânca mult porc în următoarea perioadă, ne-am gândit să avem un berbecuț la proțap”. Urmează, așadar, patru zile cu petreceri, brunch-uri în aer liber, și seri cu muzică live. Totul este pregătit în cele mai mici detalii, doar ninsoarea este incertă, dar meteorologii spun că sunt mari șanse să ne bucurăm, la munte, și de câțiva fulgi.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: romani , munte , mancare , masa , 1 decembrie
Dată publicare: 30-11-2022 19:39