Pentru prima dată în istorie, povestea Reginei Maria a prins viaţă în culori. Provocările echipei de producție
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
Documentarul „Maria - Inima României", pe care toţi românii îl pot urmări sâmbătă, de la ora 18.00 la ProTV, redă în premieră, într-o naraţiune cursivă, spun producătorii, fascinanta lume de dinainte şi după Marea Unire de la 1918.
„Duminică, 15 octombrie 1922, Ferdinand şi Maria sunt încoronaţi ca regele şi regina a României Mari. Pentru ei şi pentru români acest moment este împlinirea unui vis aproape imposibil. Povestea a început cu mulţi ani în urmă, pe meleaguri străine.”
Documentarul produs de John Florescu face trei lucruri care până acum nu s-au mai făcut în istoria noastră. Aduce la viaţă, în primul rând imaginile, prin colorarea lor. Hainele, lucrurile, obiectele şi natura, toate sunt transformate după o muncă uriaşă de documentare.
John Florescu, producător: „Au fost 12 oameni care au lucrat la stabilirea culorilor elementelor din film.” Reporter: „Pentru cât timp?” John Florescu: „Au lucrat cam patru luni.” Reporter: „Patru luni. Doar pentru culori? Deci a fost o muncă foarte grea.” John Florescu: „Da, a fost. A fost o treabă neaşteptată pentru că am zi, Doamne, colorăm imaginile, dar trebuie neapărat să ştim despre ce este vorba.”
„Inima României”, aşa cum a fost supranumită Regina Maria, poate fi auzită vorbind din nou natural, în acest film. Cu accentul său englezesc, producătorul spune că a obţinut cel mai apropiat sunet de vocea reală a Reginei.
Regina Maria: „Tot ce pot să fac este să sper. Şi eu am sperat întotdeauna, toată viaţa mea. Indiferent cât de grea a fost viaţa, speranţa m-a purtat mereu înainte."
John Florescu, producător: „Ceea ce am făcut a fost să încetinim înregistrarea, pentru că era înregistrată la o viteză diferită, de accea toţi vorbesc grăbit în filmele vechi şi de-asta toţi merg foarte repede. Aşa că am încetinit asta. Iar apoi l-am rugat pe expertul nostru în sunet, un specialist premiat în România, să elimine toate impurităţile tehnologice ale înregistrării de la acea vreme, până la sunetul natural."
Trevor Poots, scenarist şi regizor: „Cea mai mare provocare a unui documentar de acest fel este structura, cea care îl poartă pe public, pe spectator printr-o poveste. Iar povestea Reginei este chiar o poveste complexă. multe ţări şi multe personaje sunt implicate, aşa că cea mai mare provocare pentru noi în crearea documentarului a fost să prezentăm o poveste coerentă, pe care oamenii să o poată urmări şi să o păstrăm palpitantă.”
La ora 18.00, românii o vor vedea pe femeia care a schimbat istoria, aşa cum era ea: hotărâtă, pasionată, empatică şi independentă, care a trecut şi prin multe suferinţe.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!