SUA vor investi milioane de dolari în România, potrivit noului buget al Apărării. Reacţia Kremlinului
Galerie foto
Armata americană va investi peste 21 de milioane de dolari în România şi Bulgaria, potrivit noului buget al Apărării semnat oficial pe 13 august de Donald Trump. Bugetul a fost deja aprobat de Congres şi prevede o sumă record – 717 miliarde de dolari – pentru anul fiscal 2019. Ca termen de comparaţie, PIB-ul României în 2017 a fost de numai 210 miliarde dolari, adică mai puţin de o treime din această sumă.
Documentul oficial precizează că armata SUA „poate achiziţiona proprietăţi imobiliare şi desfăşura proiecte de construcţie militară pentru baze în afara Statelor Unite”, iar în acest scop au fost alocate 21.651.000 de dolari pentru baza de la Mihail Kogălniceanu.
Alte 5,2 milioane de dolari vor fi investite în Bulgaria, la Novo Selo, însă cea mai mare alocare este pentru 3 baze din Polonia – cea aeriană de la Powidz primind 87 de milioane de dolari. Este vorba despre un aeroport militar pe care americanii ar intenţiona să-l transforme, potrivit generalului Ben Hodges (şeful forţelor SUA în Europa până în decembrie 2017) într-un „hub” pentru forţele NATO din nordul Europei, atât aeriene cât şi terestre.
Proiectul de buget menţionează clar „paşi pentru prevenirea agresiunii Rusiei împotriva Statelor Unite şi aliaţilor acestora”. Aceşti paşi includ creşterea numărului soldaţilor americani în Europa, dar şi dezvoltarea de tehnologii de ripostă la noile arme intrate în dotarea Rusiei care încalcă Tratatul INF.
În replică, adjunctul ministrului de externe rus, Serghei Riabkov, a declarat marţi că noul buget al Pentagonului încearcaă să „încălzească politic” subiectul noilor arme strategice. „Din păcate, colegii americani nu au confirmat că sunt gata să continue dialogul propus de noi pe tema stabilităţii strategice”, a spus Riabkov. Kremlinul a propus recent noi negocieri privind Tratatul INF, în condiţiile în care SUA şi Rusia se acuză reciproc de încălcarea acestuia, unul dintre punctele disputate fiind scutul anti-rachetă de la Deveselu.
Şi fostul ambasador rus la Washington, Serghei Kisliak, s-a exprimat în termeni critici vizavi de acest buget record, spunând că Statele Unite „au o atitudine sceptică, chiar cinică”, vizavi de controlul armelor. „E o nouă manifestare a modului în care americanii mizează pe forţă în relaţiile externe”, a declarat el pentru TASS, precizând că Rusia „nu se teme” de consecinţele creşterii cheltuielilor militare ale SUA.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia , SUA , NATO , Polonia , romania , Bulgaria , buget , armata , aparare , mihail kogalniceanu , Pentagon
Dată publicare: 17-08-2018 11:57