Ghidul oficial MAI: jandarmii nu au voie să lovească în cap sau să dea cu spray în faţă
Galerie foto
Publicat încă de acum 10 ani de editura Ministerului Internelor, „Ghidul de Intervenţie Profesională” destinat jandarmilor specifica clar o serie de principii care nu par să fi fost respectet de unii dintre jandarmi în cursul intervenţiei din Piaţa Victoriei din data de 10 august. Verdictul în acest sens îl vor da procurorii militari, care au deschis un dosar de urmărire penală in rem pentru purtare abzivă, neglijenţă în serviciu şi abuz în serviciu.
Conform ghidului, este interzisă lovirea capului sau gâtului, care fac parte din aşa numita „zonă de acţiune roşie”.” Zona roşie – dispusă la nivelul capului – este o zonă interzisă deoarece acţiunea în forţă asupra acesteia poate produce decesul adversarului. Evitând acţiunea asupra acestei zone se previn: riscurile traumatice mortale; contactul cu sângele adversarului (risc de îmbolnăvire hepatita C sau SIDA); producerea de echimoze, contuzii, hematoame, plăgi. În situaţii limită se poate acţiona şi asupra zonei roşii, luându-se în calcul urmările ce se pot produce în urma acestei acţiuni”, se arată la pagina 21 a ghidului.
Chiar şi în cazul celorlalte zone se specifică că „în ceea ce priveşte acţiunea asupra acestor zone trebuie reţinute următoarele două sfaturi: Sunt interzise acţiunile în forţă asupra capului sau a coloanei vertebrale! După ce ai imobilizat adversarul încetează acţiunea, traumele produse pot fi în defavoarea ta!”
Pe imaginile surprinse vineri seară în Piaţa Victoriei se poate vedea cum o persoană cu mâinile ridicate şi puse la ceafă, care nu manifestă o atitudine violentă, este lovită cu bastonul de un jandarm în zona capului.
Ghidul indică clar, la pagina 75, cu majuscule: „ATENŢIE! CÂND EFECTUL SCONTAT SE PRODUCE PRIN FOLOSIREA BASTONULUI SE ÎNCETEAZĂ IMEDIAT APLICAREA LOVITURILOR! REGULĂ: ÎN CAZUL PRODUCERII UNOR VĂTĂMĂRI CORPORALE ADVERSARULUI I SE ACORDĂ IMEDIAT PRIMUL-AJUTOR ŞI SE RAPORTEAZĂ IERARHIC, DE URGENŢĂ, EVENIMENTUL!”
De asemenea, la pagina 50 se precizează că „bastonul de cauciuc poate fi întrebuinţat atunci când celelalte mijloace şi procedee de imobilizare nu au dat rezultate”.
Pe lângă persoana filmată în timp ce era lovită, 2 protestatari s-au prezentat luni la Parchetul Militar acuzând că au fost loviţi în zona capului.
În acelaşi document se specifică, legat de spray-urile cu gaze lacrimogene, că nu se pulverizează în faţă. Ghidul precizează, la pagina 62, cu majuscule faptul că „NU SE PULVERIZEAZĂ SUBSTANŢA DIRECT ÎN FAŢĂ ADVERSARULUI”. Or, imaginile din Piaţa Victoriei arată că jandarmii au făcut exact acest lucru.
Şi o fotojurnalistă care a fost vineri la proteste relata ulterior că „Dintr-un grup mic de jandarmi de lângă mine, unul s-a apropiat și mi-a dat un jet de gaz din butelie direct în ochi de la o distanță de câțiva centimetri”.
Ghidul destinat jandarmilor specifică faptul că „distanţa eficientă de folosire este de maximum 3 metri, dar nu mai puţin de 1,5-2 metri”.
Sursa: Pro TV
Etichete: ancheta , procurori , jandarmi , agresiune , ghid , miting , violente , audieri , jandarmerie , dosar , protestatari , baston , spray , iml , parchetul militar
Dată publicare: 13-08-2018 13:30