Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cine este Marin Eugen Sabău, primul român care ar putea fi eutanasiat. Ce instanță i-a aprobat cererea

Your browser doesn't support HTML5 video.

Marin Eugen Sabău, românul care a comis un atentat armat la fostul său loc de muncă din Spania, a primit încuviințarea de a fi eutanasiat, după ce a rămas paraplegic în urma confruntărilor cu Poliția.

Avocații victimelor sale contestă însă decizia pe cale extraordinară, pentru ca atacatorul să fie pedepsit în viață.

Românul, fost agent de securitate, a năvălit pe 21 decembrie 2021 cu o pușcă în sediul firmei de securitate în care lucrase și a ucis trei dintre foștii săi colegi, iar apoi a fost neutralizat de echipele antitero ale poliției spaniole, la o fermă unde se ascundea. Gloanțele i-au atins măduva spinării și a rămas paraplegic, fără posibilitate de recuperare, astfel că nu a părăsit nicio clipă spitalul unde fusese internat, pentru a fi dus la închisoare.

Vedeți VIDEO aici.

Citește și
Noa Pothoven
Răsturnare de situație. Adolescenta olandeză NU a fost eutanasiată. Ce au făcut medicii

Pentru a scăpa de o viață umilitoare, Marin Eugen Sabău a cerut în justiție să i se aprobe dreptul de a fi eutanasiat și a devenit primul deținut din Spania care beneficiază de o decizie favorabilă în acest sens. Instanța superioară din Tarragona a respins apelul față de decizia primei instanțe, și ea favorabilă românului, relatează cotidianul „El Pais”.

 

Instanța din Tarragona a apreciat că nu există motive legale pentru revocarea deciziei pronunțate deja de instanța de instrucție și a apreciat că situația de vulnerabilitate insurmontabilă, durere și suferință suferită de Marin Eugen Sabău îi legitimează cererea de moarte voluntară, înainte de a putea fi judecat.

Acuzațiile sunt de omor - în cazul celor trei angajați ai fostei sale companii și tentativă de omor - asupra unui polițist pe care l-a împușcat în timpul operațiunii speciale a poliției, pentru capturarea sa.

 

Motivarea instanței

„Sunt paraplegic. Am 45 de puncții în mână. Nu-mi pot mișca bine brațul stâng. Am șuruburi și nu-mi simt pieptul”, a spus Sabău pe 11 iulie, audiat prin videoconferință de la spitalul penitenciar Terrassa, unde este internat, în susținerea cererii sale de eutanasie.

Legea Eutanasiei echivalează procesul judiciar cu o moarte naturală și nu presupune „o încălcare a dreptului la ocrotire judiciară efectivă”, invocată de avocații victimelor, a mai stabilit instanța.

Avocatul polițistului rănit și un alt coleg de-al său au atacat hotărârea pe cale extraordinară.

„Decizia Curții este greșită. Nu a ținut cont de suferința victimelor, nici de demnitatea acestora”, a declarat avocatul José Antonio Bitos.

Cazul, o premieră judiciară în Spania, va fi tranșat la Curtea Constituțională.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult