Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Crimele din Onești, animație grafică. Cum a fost împușcat agresorul de forțele speciale

Your browser doesn't support HTML5 video.

Modul în care polițiștii au intervenit în cazul bărbatului din Onești care a sechestrat și ucis doi muncitori, prinși în fosta sa locuință, a intrat în vizorul superiorilor.

La rândul lor, unii specialiști în psihologie judiciară sunt de părere că acțiunea a fost prea la vedere, dar și că negociatorul ar fi putut să facă mai multe ca să evite finalul tragic.

Deocamdată, a fost reconstitut minut cu minut filmul intervenției care s-a terminat sângeros. Agresorul a fost împușcat și este la spital, soția lui a fost arestată prevenitiv pentru complicitate la răpire, iar două familii își plâng morții.

Atenție, urmează imagini și detalii care va pot afecta emoțional.

Acesta este finalul operațiunii eșuate de salvare a celor doi ostatici: opt gloanțe au descărcat polițiștii în corpul bărbatului care i-a ucis pe muncitori - după ce înainte i-a sechestrat aproape o zi întreagă.

Citește și
Sotia
Soţia criminalului din Onești, arestată preventiv pentru 30 de zile. Cum l-a ajutat pe bărbat
CITIȚI ȘI: Cine este criminalul din Oneşti, care i-a ucis pe cei doi muncitori. Are patru condamnări la activ

 

În blocul cu patru etaje din Onești, coșmarul a început la ora 11 și 47 de minute. Printr-un apel la 112, care s-a întrerupt brusc, Gheorghe Moroșan a anunțat că este înarmat cu un cuțit și a amenințat că nu va ezită să îl folosească. Despre ostatici - inițial - nu a pomenit nimic.

Doi polițiști au fost trimiși să verifice situația și, cinci minute mai târziu, au ajuns în față imobilului. Atunci s-a aflat că Moroșan i-a sechestrat pe muncitori.

Situația devenea gravă și s-a cerut suplimentarea forțelor de intervenție cu încă șapte polițiști. Un negociator din cadrul serviciilor speciale a fost trimis să îl convingă pe agresor să îi elibereze pe captivi. Adjunctul șefului poliției din Onești se știa cu Moroșan și a inițiat primele discuții.

"Nu mă liniștesc deloc! Ascultă-mă ce spun eu. De nu, o să-i vezi morți aici... Ba, bag ... asta în ei. Ascultă-mă ce spun eu."

Ca să arate că are intenții serioase, Moroșan i-a adus pe balcon pe bărbații pe care îi ținea captivi. În imaginile filmate de martori se vede cum unul dintre ei are mâinile legate la spate și este îngrozit.

Mirela Boacă, martor: "A început să înjure și arăta baioneta, că el omoară, taie și face."

Muncitorii prinși de Moroșan fuseseră trimiși acolo de firma care deținea apartamentul. Societatea câștigase locuința în instanță - în contul unei daune provocată de soția individului. Moroșan nu s-a împăcat niciodată cu ideea că a pierdut casa.

Vecin: "I-a sunat cineva că se lucrează în apartament și a venit, a intrat peste băieți, ce faceți aici, nu mai faceți nimic..."

Morașan a mers la fosta lui locuința împreună cu soția care a stat într-un apartament vecin cu cel în care erau ținuți captivii.

Nu a colabarat cu polițiștii, ba chiar le-a transmis la telefon că își susține bărbatul. Ajunși într-un impas, la ora 13.53, polițiștii au suplimentat forțele și au schimbat negociatorul. A fost adus din libere, un ofițer de la Poliția din Bacău. Nici acesta nu a reușit să îl potolească pe agresor.

"Ba, nu mă calmez deloc. Eu de 10 ani de zile tot sunt calm. Nu mă abțin deloc, niște bandiți și niște hoți. Voi împreună cu comandantul vostru! Ascultă-mă ce spun... mergi și vezi de treaba ta. Nu stau de vorba cu tine."

Cristian Gheorghe, director adjunct investigații criminale IGPR: "A soliciat să i se restituie actul de proprietate sau 300.000 de euro, dacă aude mișcare pe scară va trece la executarea celor doi ostatici. Telefonul mobil a fost preluat de un ostatic și a zis că e legat și că va fi ucis dacă se aude mișcare la ușa sau pe scară."

5 minute și 40 de secunde a durat acest apel. Peste două ore a mai urmat unul. Moroșan a spus că nu mai vrea să stea de vorba cu polițiștii și a cerut să i se facă legătura cu persoane importante din stat. Operatorul de la 112 a încercat 12 minute să îl calmeze - la fel cum făcuse și negociatorul.

La 16.55, în apartament s-a dezlănțuit iadul.

Agent-șef Stefănuț Moraru, negociator IPJ Bacău: "S-a produs un declic chiar dacă există comunicare cu agresorul, am observat mișcarea siluetei și am auzit zgomote și țipete din interior, fapt care ne-a convins că înăuntru s-a produs o agresiune".

Chestor Alexandru Scurtu, director SIAS IGPR: "Una dintre victime a încercat să-l atace pe agresor, moment în care acesta a devenit foarte violent, a început să lovească. Prima echipă care a ajuns la 13.53 era poziționată la etajul 2, echipată cu armament și de distrugere a ușilor. A durat mai mult deschiderea ușii pentru că dincolo de yale avea și o scară proptită în ușa care asigura blocarea."

După ce au deschis ușa, polițiștii au trast gloanțe de cauciuc și de război. Gheorghe Moroșan a fost rănit la mâini și la picioare. Acum este la terapie intensivă. Bărbații pe care îi ținea în locuință aveau răni pe tot corpul. Unul a murit acolo. Celălalt la spital. Amândoi zăceau pe balcon când au intrat agenții.

Tudorel Butoi este profesor universitar, doctor în psihologie judiciară. Este de părere că în negocierea purtată de polițiști cu agresorul s-au făcut erori. Prima ar fi că trupele speciale au acționat la vedere.

Tudorel Butoi: "Omul a fost foarte clar în nebunia lui. Și atunci eu mă duc cu batalioane întregi de polițiști pe sub fereastra lui, încep să vorbescu cu el de jos, să ne luăm la invective?"

Apoi, nici negociatorul nu ar fi procedat bine.

Tudorel Butoi: "Negociatorul trebuia să vină de mână cu unu, doi, reprezentanți ai firmei care i-au luat omului apartamentului, că nu e treaba poliției, să vină cu geanta cu bani pe care omul o pretindea și să medieze discuțiile dintre acest făptuitor nefericit de crime și cei de la firmele astea."

Bogdan Busoic, fost negociator în cadrul SAS al Poliției Române: "El putea să tragă de timp în diferite metode în favoarea echipei de intervenție, ca să-și facă ei loc în a intra în apartament, pe acoperiș, ca de la vecină de la doi, ca de la 4. Bine, la 4 era soția agresorului, care mi se pare ciudat că era acolo! Cu siguranță poliția își va face treaba și va află de ce era acolo, a cui era apartamentul, de ce a stat acolo, cine i-a permis."

Ancheta în acest caz a fost preluată de Parchetul din Bacău. Soția agresorului a fost și ea arestată preventiv 30 de zile în acest caz - pentru complicitate la lipsire de libertate.

Bărbații uciși aveau - unul 38 de ani și celălalt 55. Silviu Iștoan - cel mai tânăr dintre ei - nu era căsătorit.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult