Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Sute de bătrâni aflați în centre de îngrijire ale statului stau în condiții mizerabile. „De la distanță mirosea a urină”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Sute de bătrâni aflați în centre de îngrijire ale statului stau în condiții îngrozitoare, mai rău ca niște animale chinuite.

Reprezentanții Consiliului de Monitorizare au fost în control în Suceava și Argeș și au găsit oameni cu dizabilități ținuți în mizerie, deși depozitele erau pline de materiale noi și curate.

S-au făcut sesizări către autoritățile locale, însă vor fi și plângeri penale, spun cei abilitați.

”- Și acum ce ați făcut din viteză? - Am băgat mopul în veceu. - Și apoi spălați pe jos cu mopul”.

Așa se face curat în băile Casei Erika - Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică din Sasca Mică, Suceava. Cei 330 de oameni internați aici stau în condiții mizerabile.

Inspector: ”Astea-s paturile, ăsta e un arc și asta e urina prospătă acum... măcar o folie, ceva. Pe aici au ieșit arcurile?”.

Citește și
Bătrânii de la sat merg acum pe scutere și triciclete electrice. „Nu mai este moda căruței”
Bunicii din viitor. Bătrânii de la sat conduc scutere și triciclete electrice: ”Merge tare!”

Paturile sunt ruginite și rupte, saltelele au arcurile scoase și sunt pline de fecale. Unii dintre beneficiari sunt lăsați să se târască pe podeaua murdară.

Monica Dumitrescu, șef serviciu: ”De la distanță mirosea a urină, aruncaseră în niște cloramină, dorm pe bănci afară, pentru că nu îi lasă să intre ca să nu murdărească”.

Inspector: „Strângeți cearceafurile pe care le-ați pus? Văd că au apărut, iar cele vechi care erau dedesubt. De ce le luați? Nu le lăsați pe pat?” Angajat: „Păi, dacă dorm ziua pe ele… Avem două rânduri. Și mai avem un rând în dulap.” Inspector: „Deci astea au fost de prezentare, doar pentru noi, pentru inspecție”. 

Saltele și lenjerii noi, ținute sub cheie în magazie

 

Scandalos este că într-un depozit erau încuiate saltele, pilote și lenjerii noi. Ca să ajungă la ele inspectorii au folosit o scară, pentru că cei de la centru le-au spus că nu au cheia.

Și mâncarea oamenilor era ținută mai rău ca pentru vite.

”De ce nu îi țineți pe niște paleți? Cum direct pe pământ? Aici e ud tot”.

Culmea este că cei de la Direcția de Asistență Socială, care sunt responsabili de acest centru, au fost luați prin surprindere de neregulile de acolo.

Florina Danieliuc, purtător de cuvânt DGASPC Suceava: „Colegii care se ocupă de partea de adulți au fost acolo.” Reporter: „Când au fost ultima dată?” Florina Danieliuc: „Cred că săptămânal, nu știu cum de le-au scăpat acest aspect. Se face acum o comisie și vom analiza fiecare aspect în parte”.

Pe de altă parte, și în centrul din Călinești, Prahova, are loc o anchetă penală după ce un bărbat de 61 de ani internat aici a murit în condiții suspecte.

În urma necropsiei se fac cercetări pentru loviri sau vătămări cauzatoare de moarte. Se pare că acesta ar fi fost bătut de un angajat. Ancheta procurorilor va stabili care este adevărul în acest caz.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult