Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Bacteria care mănâncă creierul, găsită în apa potabilă din Texas. Autoritățile au emis o alertă de maximă urgență

O bacterie care mănâncă creierul a fost depistat în rețeaua de alimentare cu apă potabilă a opt orașe din Texas. A fost emisă o alertă de maximă urgență pentru ca populația să nu mai consume apă de la robinet.

Brazosport Water Authority, societatea de apă, a depistat vineri seara în analizele de laborator prezența unei bacterii deosebit de periculoase, Naegleria fowleri, o amibă care ajunge în zona creierului și practic îl consumă. Populația din zonă a fost avertizată să nu mai folosească apa de la robinet, de către Comisia pentru Calitatea Mediului din Texas, arată CNN.

Locuitorii a opt orașe au fost alertați despre prezența amibei într-o sursă de apă din sud-estul Texasului.

„Comisia din Texas pentru calitatea mediului, subordonată biroului guvernatorului, colaborează cu Brazosport Water Authority pentru a rezolva problema cât mai repede posibil", se arată în informarea oficială.

Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor , bacteria amoeba care mănâncă creierul se găsește în mod obișnuit în sol, lacuri calde, râuri și izvoare termale. A mai fost depistată și în bazine necurățate corespunzător sau fără adaos de clor, dar și în evacuarea apei calde de la instalațiile industriale.

Citește și
Lily Mae Avant
Fetiță de 10 ani ucisă de o amibă "devoratoare de creier". Copila se scăldase într-un râu

Avertismentul de maximă urgență a fost emis pentru locuitorii din localitățile Lake Jackson, Freeport, Angleton, Brazoria, Richwood, Oyster Creek, Clute și Rosenberg, precum și pentru uzină și o închisoare din zonă.

Bacteria care mănâncă creierul, depistată la un băiat de 6 ani

Prezența bacteriei a fost semnalată prima dată pe 8 septembrie, când un băiat de 6 ani din Lake Jackson a fost internat, medicii stabilind că este infectat cu amiba.

Ancheta epidemiologică a mers către două surse posibile: o țâșnitoare din fața Centrului Civic Lake Jackson sau apa de la robinet de acasă, potrivit unei declarații oficiale. Cișmeaua a fost oprită iar autoritățile au contractat o firmă privată pentru analizele de laborator. Pe 14 septembrie, rezultatele au fost negative pentru bacteria ucigașă, și noi probe au fost colectate de centrul de control al bolilor.

Comisia de calitate a mediului testează în prezent nivelurile de clor din sursa de apă a orașului Lake Jackson și a anunțat că va dura aproximativ trei zile pentru a curăța sistemul. Între timp, locuitorii primesc apă îmbuteliată, gratuit.

Potrivit Centrului de Control al Bolilor, infecțiile cu Naegleria fowleri sunt rare, dar majoritatea sunt letale. Din 2009 până în 2018, doar 34 de infecții au fost raportate în Statele Unite. Dintre acestea 30 de persoane s-au infectat din lacuri sau râuri, în timp ce făceau baie.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult