Proiectul ”Retro rock” românesc, cu piese ale anilor ’60-’80, este disponibil gratuit pe YouTube
Galerie foto
FOTO (sus):
- Nagy Bogdan Oliver (voce) - Caminschi Toma - Eugen (chitară) - Copaciu Cristian - Lucian (chitară) - Vrabete Iulian (bas) - Purcarin Claudiu (tobe)
În noiembrie 2020, la Arenele Romane din București s-a desfășurat un proiect intitulat ”Retro Rock”, organizat de către Asociația Promusic Events și cofinanțat de către Ministerul Culturii.
În cadrul acestui proiect, pe scenă au urcat, respectând toate restricțiile impuse de autorități pentru această perioadă, 50 de artiști români.
Cu această ocazie au fost filmate 11 piese, iar acestea au fost incluse pe un DVD. Mai mult, filmările realizate în cadrul acestui proiect sunt disponibile gratuit pe YouTube.
Artiștii care au pus umărul la realizarea acestui proiect sunt: Vladimir Pocorschi, Doru Apreotesei, Vlady Săteanu, Victor Vrabete, Dan „Rini” Crăciun, Miruna Puiu, Andrei Bălașa, Cătălin Ungureanu, Claudiu Purcărin, Codruț Croitoru, Nicu Patoi, Paul Baciu, Andrei Ilie, Roxana Niculae, Andrei Hațegan, Brazda lui Novac, Codruț Croitoru, Mihai Vlahopol, Gabi Golescu, Mugurel Coman, Adrian Tetrade, Alex Cismaru, Alexandru Matei, Vlady Săteanu, Flavius Hosu, Andy Horjea, Mihnea Stănescu, Alexandru Nucă, Gabi Golescu, Adrian Ciuplea, Nunu Racris, Păun Olivia, Enache Robert, Pop Alexandra, Neagu Nina, Hojda Flavia – Diana, Ulici Pavel, Crisovan Horea, Blaga Dan – Cristian, Cvasa Florin, Nagy Bogdan Oliver, Caminschi Toma – Eugen, Copaciu Cristian – Lucian, Purcărin Claudiu, Sgarban Dinu, Sandu Bogdan, Cătălin Răsvan, Condrea Ovidiu și bineînțeles Iulian Vrabete, Andrieș Gabriel „Pipaiu” și Mihai Pocorschi.
Toți acești artiști, împreună cu Doru „Rocker” Ionescu și Nelu Brîndușan – în calitate de producători – au făcut ca acest proiect al muzicii rock românești să fie finalizat cu succes.
La începutul epidemiei de Covid-19, când artiștii liber profesioniști au avut mult de suferit, în lipsa concertelor și a înregistrărilor, s-a născut un prim proiect, intitulat „Rock-ul Carantinei”.
Autorii acestuia au fost Doru Ionescu, Gabi Pipai Andrieș și Iulian Vrabete. Astfel, piese de rezistență ale muzicii românești pop-rock din perioada anilor ’60-’80 au fost înregistrate audio-video de soliști și instrumentiști din generații diferite, din România și din diaspora, fiecare de acasă, în condiții de distanțare socială.
Unele remake-uri au respectat orchestrația inițială, iar altele au primit noi interpretări.
A urmat punerea în scenă a unui nou proiect, intitulat ”Retro Rock”, iar piesele au fost cântate și filmate live pe scena din Arenele Romane.
Iulian Vrabete: ”În final a avut de câștigat rockul românesc”
Cunoscutul muzician Iulian Vrabete (basist la trupele Holograf sau Basorelief) spune despre acest proiect muzical că este ”cel mai interesant proiect muzical al anului trecut”, deoarece în final a avut de câștigat rockul românesc, ”de mult omorât și îngropat de exegeții industriei muzicale”.
”Dar realul câștig este altul: mai bine de 50 de muzicieni, de diverse vârste, sexe și afinități de gen (muzical) au colaborat excepțional pentru a realiza, declar fără modestie, cel mai interesant proiect muzical al anului trecut. Inițial, nu a existat finanțare, ci doar dorința de a cânta, dragoste pentru rock. Avantajul a fost mare și pentru extraordinarii muzicieni tineri, cu aptitudini și posibilități cu mult peste ale celor care au compus piesele acum zeci de ani.
Au performat (nu e doar părerea mea) cu mult peste cota lor obișnuită, pentru că au avut de reinterpretat muzici deja verificate și aprobate de cei care le-au compus, de public și de istorie. Și în final a avut de câștigat rockul românesc, de mult omorât și îngropat de exegeții industriei muzicale, păstrat așa, într-o cheie aproape comică, un exemplu haios despre “cât de ciudați erau băieții aia cu chitare și părul lung”. Dar ce nu înțeleg cei care îl privesc așa este că rockul e o muzică a descătușării, a forței, și doar cine l-a gustat știe cât de puternică este vitamina lui.” - afirmă Vrabete despre proiectul ”Retro rock”.
-► Chromatic – ”Racul, broasca și știuca”
-► Olympic ’64 – ”Cîntic de haiduc”
-► Sideral Modal Quartet – ”Ești a mea”
-► Rodion G.A. – ”Stele și lumini”
-► Progresiv TM & Roșu și Negru – ”Zburătorul”
-► Semnal M – ”Mai avem multe de făcut”
-► FFN – ”La ceasul când stele încep să apună”
-► Catena – ”Dorința / Hopatina”
-► Post Scriptum – ”Mireasma nopții”