Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Manuscris de 252 de milioane de euro al lui Mao, rupt în două de cumpărătorul care l-a crezut fals

Un manuscris original al fondatorului Chinei comuniste a fost rupt în două de un bărbat din Hong Kong, care a crezut că a cumpărat un fals.

Manuscrisul original, care avea peste 2 metri înălțime, a fost creat de Mao Zedong, considerat fondatorul Chinei comuniste de astăzi, și valorează aproximativ 252 milioane de euro, adică 2,3 miliarde de dolari honkonghezi.

Potrivit ziarului South China Morning Post, citat de agențiile EFE și Agerpres, acesta făcea parte dintr-un grup de obiecte furate pe 10 septembrie din apartamentul unui cunoscut colecţionar. Acestea sunt estimate, în total, la 5 miliarde honkonghezi, respectiv 549 milioane de euro.

Manuscrisul de 2 metri avea așternut pe el un poem al lui Mao, care a trăit în perioada 1893-1976. Printre obiectele furate se mai aflau un timbru chinezesc care valorează 1,7 milioane de euro.

Pergamentul lui Mao a fost cumpărat ulterior de un bărbat pentru 500 de dolari honkonghezi (54,9 euro). Crezând că este vorba de un fals, el l-a tăiat în două pentru a-l putea depozita, din cauza lungimii acestuia.

Citește și
Mega Mao
"Mega Mao" a fost daramat la doar cateva zile dupa ce a fost ridicat. Motivul pentru care a fost tinta glumelor pe internet

El l-a predat ulterior poliţiei, după ce autorităţile au lansat un apel public la returnarea obiectelor sustrase în urma acestui jaf.

Proprietarul prădat este colecționarul Fu Chunxiao, membru al Societăţii de Filatelie din Hong Kong şi organizator al unor expoziţii cu obiecte ale revoluţiei chineze.

Mao a fost lider al Chinei timp de 27 de ani şi responsabil al unor iniţiative care au provocat moartea a milioane de persoane în timpul Revoluţiei Culturale. Este recunoscut şi pentru latura lui poetică şi calităţile sale caligrafice.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult