Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Concert conceptual de folclor, interpretat ”altfel” la Teatrul Național, cu Alina Ciolcă și Grigore Leșe

Un concert conceptual de folclor, reinterpretat ”altfel”, va avea loc pe 3 februarie 2020, la Sala Pictura a Teatrului Național București.

Evenimentul se numește ”Întuneric și lumină: incursiuni în cântul vlah de-a nordul și de-a sudul Dunării” și este susținut de artista Alina Ciolcă și invitații săi.

Alina Ciolcă (voce), acompaniată de Adrian Chepa (percuție, bass, drâmbă) și Bogdan Bîngă (chitară electrică), (re)interpretează cântări tradiționale nu doar în diferite graiuri românești nord-dunărene, ci și în aromână, meglenoromână și istroromână, punând în valoare un patrimoniu muzical al romanității orientale reunite și reconstituite, redate istoric sub conceptul generic de "vlah".

Posted by Alina Ciolcă on Thursday, September 5, 2019

”O unitate în diversitate, relativ necunoscută publicului larg, dincolo de orice abordări comerciale” - spun organizatorii evenimentului.

Alina Ciolcă îi va avea ca invitați pe: cunoscutul artist și cercetător Grigore Leșe, Ansamblul de dansuri și cântece tradiționale megleno-române „Altona”, Cristian Chiriac (vocea trupei etno-rock Iarba Fiarelor), actrița Anca Constantin.

Spectacolul va include și lansarea videoclip unei piese tradiționale de dragoste meglenoromâne, intitulată "Chitu Mila" ("Dragă Chitu" în daco-română), filmat chiar în comuna Cerna (jud. Tulcea), unde trăiește singura comunitate compactă de meglenoromâni din țară.

Citește și
SoundArt Festival 2020
Încă două trupe au confirmat pentru SoundArt Festival 2020: Saver și RoadKillSoda

”Repertoriul și punerea în scenă vor ilustra, cu variații de intensități și frecvențe, antiteze și tensiuni tematice revelate în folclorul vlah nord- și sud-dunărean, sondând, de fapt, nimic altceva decât transfigurări mai luminoase sau mai tenebroase, totuși mereu complementare, ale sufletului omenesc, de la dragoste la gelozie, de la dor la înstrăinare, de la revoltă la împăcare. Acompaniamentul inedit și o interpretare vocală care păstrează nealterate elementele de cânt tradițional vor spune poveștile acestor cântece în toată culoarea lor regională.

Dincolo de scopurile culturale ale acestui spectacol, el nu se dorește a fi și nu este unul elitist. La intrarea în sala de concert nu e nevoie de inițiere teoretică, ci doar de simțire și deschidere la o răscolire a sufletului..” - mai spun organizatorii evenimentului.

Biletele sunt disponibile la casa de bilete TNB și online în rețeaua myStage

Detalii găsiți și pe pagina de Facebook a evenimentului.  

Cristian Matei

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult