Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Berlinala 2024. Filmul cu Cillian Murphy în rol principal, în cursa pentru Ursul de Aur: ”Arta poate fi un balsam”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cea de-a 74-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin s-a deschis joi seară în culorile Irlandei, cu o dramă despre tratamentul aplicat femeilor în instituţiile catolice din această ţară.  

Pelicula care îl are pe Cillian Murphy în rolul principal este ecranizarea unui celebru roman irlandez. Între timp, la Londra a avut loc mult-așteptata premieră a filmului SF „Dune”, partea a doua.

Seara de gală a Berlinalei a început cu defilarea starurilor pe covorul roșu. Îndelung fotografiat și aclamat de cinefili a fost Cillian Murphy. Cel mai recent film al actorului irlandez a deschis festivalul. Filmul, regizat de belgianul Tim Mielants, este unul dintre cele 20 din competiția oficială care luptă pentru râvnitul Urs de Aur.

Cu acțiunea plasată în 1985, într-un orășel irlandez, filmul prezintă unul dintre scandalurile care au zguduit Irlanda de Nord în ultimii ani: dezvăluirea modului în care mii de femei care erau "decăzute" în ochii Bisericii Catolice au fost trimise la "spălătoriile sau azilurile Magdalene" şi puse la muncă pentru a-şi "spăla" păcatele.

Cillian Murphy, actor: "Cred că a fost o traumă colectivă, în special pentru persoanele de o anumită vârstă. Cred că încă procesăm efectele dar, totodată, cred că arta poate fi un balsam foarte util pentru această rană".

Citește și
Alexandra Maria Lara
Actrița de origine română care a atras toate privirile la Berlinală. A fost îndelung urmărită de fotografi

Personajul jucat de Cilian Murphy află de abuzurile dintr-un asemenea azil, iar asta îl silește să se confrunte cu traumele propriei copilării și să facă o dificilă alegere morală.

Cillian Murphy: ”Ironia este că el e un creștin care încearcă să se poarte creștinește într-o societate creștină disfuncțională. Iar filmul pune o groază de întrebări despre complicitate, tăcere și rușine. Dar nu cred că e datoria artei să răspundă acestor întrebări, ci doar să le provoace. Și oferă o cale mai ușoară de „a absorbi” aceste informații decât un raport guvernamental”.

”Multe s-au schimbat, dar, într-un fel, nimic nu s-a schimbat”

Între timp, la Londra, la premiera mondială a filmului ”Dune” - Partea a doua, actrița Zendaya a facut senzație într-un costum metalic amintind de faimosul C-3PO din altă odisee galactică SF, ”Războiul stelelor”. Mai târziu, actrița a apărut într-o rochie neagră, extrem de elegantă, la care a purtat bijuterii prețioase.

Timothee Chalamet: ”Multe s-au schimbat, dar, într-un fel nimic nu s-a schimbat. "Partea a Doua" începe exact de unde a rămas "Partea Întâi". Vreau să spun că evoluția filmului este schimbarea în sine”.

Timothée Chalamet revine în rolul eroului din seria Dune, Paul Atreides - pentru a elibera planeta deşertică Arrakis de sub jugul infamei Case Harkonnen, cei care i-au decimat familia.

”- Asta trebuie să știi, te voi iubi până la ultima suflare... - Nu o să mă pierzi niciodată atât timp cât rămâi tu însuți...”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult