Modifica setarile cookie
Toate categoriile

(P) Cine poate dezvolta boala ficatului gras non-alcoolic. Cei cu boli cardiovarsculare și supraponderale prezintă riscuri

Ficatul gras non-alcoolic (NAFLD) este o afecțiune prin care grăsimile se acumulează în celulele hepatice într-o cantitate mai mare decât normalul, cauza nefiind consumul excesiv de alcool.

Boala poate afecta o gamă largă de persoane, precum cele care se confruntă deja cu afecțiuni cronice. Peste 60% dintre pacienții diagnosticați cu diabet zaharat de tip 2, obezitate și boli cardiovasculare pot avea și boala ficatului gras.

Până nu demult se credea că bolile ficatului sunt asociate cu un consum excesiv de alcool sau cu inflamația virală a acestui organ. Alcoolul continuă să reprezinte o problemă importantă care produce leziuni considerabile ficatului, dar studiile au început să evidențieze și alți factori care sunt asociați cu un stil de viață nesănătos.

Boala ficatului gras non-alcoolic afectează în special adulții de peste 35 de ani, deoarece factorii de risc sunt adesea asociate cu îmbătrânirea. În timp, metabolismul încetinește și poate deveni mai dificil să menținem o greutate sănătoasă și un stil de viață activ, ceea ce poate crește riscul de NAFLD.

Principalii factori de risc pentru NAFLD în rândul adulților de peste 35 de ani sunt obezitatea, diabetul zaharat și bolile cardiovasculare. Alți factori includ, de asemenea, consumul excesiv de grăsimi și zaharuri, sedentarismul și predispoziția genetică.

Bolile cardiovasculare pot cauza inflamație cronică la nivelul vaselor de sânge și a țesuturilor din organism. Aceasta poate afecta inclusiv funcția hepatică și poate contribui la dezvoltarea bolii ficatului gras non-alcoolic.

De asemenea, obezitatea, care este adesea asociată cu bolile cardiovasculare, este un factor de risc important pentru dezvoltarea bolii ficatului gras non-alcoolic. Obezitatea poate duce la acumularea de grăsime în ficat și ar putea favoriza evoluția bolii ficatului gras non-alcoolic.

Un alt factor de risc pentru NAFLD este rezistența la insulină, o caracteristică a diabetului zaharat de tip 2 care se referă la incapacitatea celulelor de a răspunde adecvat. Aceasta poate duce la mărirea nivelului de insulină în sânge și la o creștere a producției de trigliceride în ficat.

Persoanele care suferă de boli cardiovasculare, diabet zaharat de tip 2 sau obezitate ar trebuie să își monitorizeze constant sănătatea hepatică și să ia măsuri pentru a preveni dezvoltarea bolii ficatului gras non-alcoolic. Medicii recomandă adoptarea unei diete sănătoase și echilibrate, sportul, dar și gestionarea greutății corporale.

Acest articol face parte din campania de educare privind sănătatea ficatului și a bolii ficatului gras non-alcoolic susținută de către Sanofi.

www.4liver.ro

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult