(P) Trusa de prim-ajutor în vacanță - ce ar trebui să conțină
Nu de alta, dar atunci când călătorești în străinătate sau în zone slab populate, poate fi mai greu să obții îngrijiri medicale. Însă, accidentele sunt imprevizibile și, de aceea, trebuie să ai totul la îndemână ca să nu aștepți ajutor din altă parte.
Pentru că multe persoane sunt confuze cu privire la produsele medicale pe care ar trebui să le ia la ele, te ajutăm noi cu o listă. Iată:
Tratamentul medical obișnuitÎnainte de toate, trebuie să ai la tine tratamentul medical pentru bolile cronice sau cele acute de care suferi. Asigură-te că îți ajung pastilele pentru toate zilele în care vei fi plecat, plus una-două în plus, deoarece este posibil să ai nevoie de prescripție medicală.
Medicamente fără prescripție medicalăUnele medicamente fără prescripție medicală sau medicamente OTC (over-the-counter) nu trebuie să lipsească din trusa medicală. Printre acestea se numără:
►Antidiareicele (loperamidă și furazolidon) – diareea apare frecvent în timpul călătoriilor. ►Analgezice (ibuprofen) – pentru tratarea durerilor. ►Antitermice (paracetamol) – pentru scăderea febrei. ►Medicamente pentru răceală și gripă ►Laxative ►Sedative ►Medicamente pentru răul de mișcare
PlasturiPlasturii de dimensiuni mici sunt esențiali pentru acoperirea rănilor superficiale, cum ar fi o mică tăietură sau o zgârietură. Dacă ai copii, ar fi bine să optezi și pentru plasturi cu desene.
Spray pentru arsuriSe poate întâmpla, uneori, să verși un lichid fierbinte pe tine sau să te alegi cu o arsură solară severă. Arsurile sunt foarte dureroase și greu de ameliorat. Un spray special pentru arsuri este esențial pentru îngrijirea de urgență a plăgilor.
Comprese sterile, bandaj si banda adeziva medicalaRănile mai serioase trebuie îngrijite mai atent. Bineînțeles că o rană ce prezintă hemoragie severă este o urgență medicală, însă, trebuie să ai la tine produsele necesare pentru îngrijire, până la sosirea echipei medicale. Compresele sterile sunt esențiale pentru pandarea rănilor, la fel și bandajul din tifon. Bandajul poate fi folosit pentru a aplica presiune pe rană, pentru oprirea hemoragiei. Banda adezivă medicală ajută la fixarea compreselor sau a tifonului.
Foarfece și pensetăPentru a tăia bandajul și banda adezivă, ai nevoie de un foarfece. De asemenea, o pensetă poate fi extrem de utilă pentru a curăța o rană de eventualele obiecte străine, cum ar fi așchiile, care cresc riscul de infecție.
Șervețele umede dezinfectante și antisepticeȘervețelele dezinfectante sunt utile pentru dezinfectarea ustensilelor (foarfece și pensetă), iar cele antiseptice sunt esențiale pentru dezinfectarea plăgilor și prevenirea infecțiilor.
Apă oxigenată și rivanolApa oxigenată se utilizează pentru curățarea rănilor, dar și pentru dezinfecție. De asemenea, rivanolul are rol de antiseptic pentru răni. Este important să se utilizeze aceste produse înainte de bandajarea unei răni.
Mănuși sterileMănușile sterile ajută la prevenirea infecțiilor, atunci când manipulezi ustensile sau produsele pentru tratarea rănilor.
TermometruNu știi niciodată când poți contracta un virus sau o bacterie. În general, infecțiile se manifestă prin febră. Termometrul te ajută să afli dacă este cazul de administrarea medicamentelor antitermice și să monitorizezi continuu temperatura corpului.
Soluție repelentă pentru insecteEste esențial să utilizezi o soluție împotriva insectelor, mai ales dacă vei petrece mult timp în natură sau dacă mergi în zone de risc, în care se transmit unele boli prin înțepături de insecte.
Fașă elasticăNu poți ști când te alegi cu o entorsă. Poți călca greșit oricând, dar, mai ales, dacă vei face trasee montane sau alte activități fizice. Fașa elastică ajută la susținerea gleznei.
În concluzie, asigură-te că trusa de prim ajutor pe care o iei în vacanță este completă, fiindcă nu poți ști niciodată când ai nevoie de ea.