Modifica setarile cookie
Toate categoriile

(P) Tipuri de vopsea lavabilă recomandate pentru fiecare zona a casei

Cine nu a avut vopseaua de pe pereți murdară de labele pline de noroi ale mult iubitelor animăluțe de casă sau de degetele lipicioase de copii mici înarmați cu creioane sau carioci?

Este motivul pentru care îndrăgim atât de mult vopseaua lavabilă de interior, care ne permite să curățam petele. Vopseaua lavabilă de interior nu este de trecut cu vederea. La urma urmei, nu este nimic mai rău decât să te gândești la revopsire după ce ai văzut un semn de murdărie sau o pată pe pereții proaspăt zugrăviți sau pe tâmplărie, după ce s-au consumat ore și chiar zile întregi pentru a face renovarea locuinței și ai depus efortul de a face casa să arate frumoasă. Vopseaua lavabilă de interior este deosebit de practică și apreciată, este printre cele mai utilizate materiale pentru zugrăvirea pereților, iar acest lucru se datorează atât aspectului său, cât și faptului că petele de pe pereții zugrăviți cu o astfel de vopsea pot fi șterse foarte ușor cu o lavetă umezită. Pentru acest motiv o vopsea lavabilă albă sau colorată poate fi considerată o vopsea bună pentru zugrăvirea locuinței, indiferent de cât de pretențioși suntem.

Gradul de lavabilitate, rezistență și durabilitate

Vopseaua lavabilă îți permite să cureți suprafața, astfel încât să poți menține pereții și tavanele în stare optimă, fără a fi nevoie să le revopsești mereu. Acest lucru permite ca spațiile să fie menținute în stare bună mai mult timp, atât pentru aspect cât și pentru igienă, iar ca rezultat îți va economisi bani. Trecerea timpului cauzează adesea probleme vopselei. Pe măsură ce trece timpul vedem apariția unor pete și urme de zgârieturi, iar vopseaua își poate pierde culoarea și poate lua o nuanță gălbuie ca urmare a factorilor externi care afectează în timp vopseaua. Putem asocia vopselele cu un nivel mai ridicat de durabilitate cu cele care sunt lavabile. Acest lucru nu se datorează doar faptului că facilitează curățarea și refacerea suprafeței, ci și pentru că sunt mai bune pentru etanșarea suprafeței și pentru a-i oferi un nivel mai ridicat de rezistență împotriva factorilor externi. Vopsele lavabile sunt cele care asigură un finisaj satinat, deoarece porii peretelui rămân închiși și, prin urmare, împiedică pătrunderea murdăriei în interior, făcându-l mai rezistent la pete și mai ușor de curățat. Pe de alta parte, vopselele lavabile pot fi și mate în funcție de nivelul lor de calitate. Aceste vopsele se remarcă mai mult prin celelalte proprietăți, cum ar fi capacitatea de a ascunde mai bine imperfecțiunile de la suprafață și de a oferi un nivel ridicat de acoperire, deși sunt cunoscute și pentru că sunt mai greu de spălat. După gradul de lavabilitate avem: - Vopseaua super-lavabilă - Are o rezistență sporită, rezistând să fie curățată de 200 sau chiar mai multe ori, fără riscul de a se deteriora. Este vopseaua ce permite o folosire îndelungată și este în general folosită în exterior, acolo unde pereții sunt expuși la intemperii și alte elemente care pot să o deterioreze. - Vopseaua lavabilă - Are o rezistență în medie de circa 100 de curățări. Are o rezistentă semnificativă la aburi și umezeală, dar nu foarte mare. Se folosește acolo unde este nevoie mai des de întreținerea și curățarea pereților și a tavanului. Trebuie ținut cont că această vopsea este de regula mai ieftină și convenabilă în comparație cu cea super-lavabilă, dar semnificativ mai costisitoare ca cea semi-lavabilă. - Vopseaua semi-lavabilă - Are un grad scăzut de lavabilitate, de circa 40 de spălări în condiții normale. Ea este recomandată pentru pereții interiori, în special pentru cei ce nu se murdăresc prea des.

Ce vopsea lavabilă se recomandă spre folosire pentru fiecare zona a casei

- Livingul este poate cea mai importantă zonă a locuinței, ea fiind practic zona de reprezentare. Aici condițiile nu necesită calități suplimentare, deoarece umiditatea nu este crescută iar condițiile de folosire sunt foarte blânde. Praful este principalul pericol ce apare în această încăpere. Este nevoie aici de o vopsea semi-lavabilă, de calitate, cu un luciu satinat, pentru a crea o atmosferă caldă și confortabilă. Situația se schimbă dacă avem un open space ce include bucătăria, eventual holul de la intrare. În acest caz se impune folosirea unei vopsele lavabile, care poate face față umidității ceva mai crescute din zona de bucătărie și unor condiții în care aburul poate apărea. - Dormitorul matrimonial, ca și livingul, este o încăpere a locuinței unde activitățile sunt limitate la odihnă și relaxare iar vopseaua trebuie să fie o semi-lavabilă care să ajute în acest sens, să poată crea o atmosferă nestresantă prin culorile alese. În funcție de designul ales se va merge spre o vopsea semi-lavabilă mată sau cu luciu. - Dormitorul copilului este o cameră deosebită, care în afara designului deosebit pe care îl necesită, indiferent de vârsta acestuia, impune folosirea de vopseaua lavabilă de interior ușor de spălat și curățat, dar care să aibă și o rezistență suplimentară împotriva pătării și a zgârieturilor. Pentru aceasta este indicată o vopsea lavabilă antibacteriană și cu teflon. În acest fel se pot curăța mult mai ușor și bine „operele de artă” apărute pe pereți. Chiar dacă renovarea în camera copilului se poate face mai des, vopseaua folosită aici trebuie să fie mai rezistentă la spălări repetate. Această cameră este o cameră cu activitate intensă. - Holul de la intrare este o altă cameră unde se acumuleze ușor murdăria pe pereți. Aici este nevoie de o vopsea lavabilă care prezintă o rezistență puternică la murdărie și care este și o vopsea care rezistă la trecerea timpului, pete, urme de zgârieturi și pierderea culorii. Chiar dacă este o încăpere de trecere, este una care reprezintă casa și familia, fiind primul contact cu casa. - Bucătărie este încăperea unde trebuie folosită o vopseaua lavabilă de interior cu latex, care are o rezistență crescută la spălări repetate, sau chiar teflon, împotriva pătării și a zgârieturilor. La fel de potrivită pare și o vopsea lavabilă cu protecție împotriva murdăriei sau cu protecție la frecare și îngălbenire, pentru că în bucătărie este indicată spălarea și o curățenie mai serioasă cam la fiecare 6 luni. - Baia este poate camera cu condițiile cele mai nefavorabile, unde din cauza umezelii și a destul de slabei aerisiri, este foarte ușor să se creeze condiții favorabile apariției condensului și mucegaiului. Vopseaua folosită aici trebuie să fie o vopsea lavabilă sau chiar super lavabilă, antimucegai, rezistentă la umezeală și care să reziste la „intemperii”, umezeală, aburi, picături de apă și chiar variații mari de temperatură.

Citește și
Bebelus
Dr. Iulia Balint Boia, despre cum se pregătește camera bebelușului. Ce sfaturi le oferă mamelor

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult