(P) Românii beneficiază de analize gratuite pentru diagnosticarea Bolii Cronice de Rinichi, începând cu 1 iulie
Noul Contract Cadru de acordare a serviciilor medicale și normele de aplicare subsecvente prevăd decontarea investigațiilor la recomandarea medicilor specialiști de medicina familiei, a medicilor nefrologi și a altor specialități clinice, precum diabet, nutriție și boli metabolice, cardiologie, medicină internă.
Doar 1 din 10 persoane cu boală cronică de rinichi este diagnosticată în stadiile timpurii, când progresia bolii poate fi încetinită
Peste 10% din populația României trăiește cu boală cronică de rinichi, o afecțiune care prezintă simptome abia ȋn stadiile avansate. Principalii factori de risc ai BCR sunt bolile cardiovasculare, hipertensiunea și diabetul zaharat. Din cauza lipsei de simptome în etapele inițiale ale bolii, pacienții își primesc diagnosticul abia în stadiile avansate, când deja poate fi prea târziu ca evoluția bolii să fie încetinită și există complicații cardiovasculare și renale.
„Prin decontarea celor două analize am făcut un pas deosebit de important în prioritizarea Bolii Cronice de Rinichi la nivelul întregului sistem de sănătate, oferind o șansă la o viață mai lungă și mai bună pentru pacienții care trăiesc cu această afecțiune. Salutăm măsurile luate de Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate, care facilitează diagnosticul în stadii precoce a bolii cronice de rinichi, astfel încât progresul bolii să poată fi încetinit, iar riscul renal și cardiovascular să fie redus. Facem, de asemenea, apel, în special la persoanele cu vârsta de peste 40 ani și la pacienții cu boli cardiovasculare, hipertensiune, diabet zaharat să vorbească cu medicul lor de familie sau cel curant pentru a le fi recomandate gratuit cele două analize necesare pentru diagnosticul bolii cronice de rinichi:rata de filtrare glomerulară estimată și raportul alumină-creatinină în urină. Astfel ne asigurăm că toți cei care trăiesc cu acest diagnostic beneficiază devreme de intervențiile medicale de care au nevoie pentru o viață mai bună, pe termen lung!” a declarat Prof. Univ. Dr. Ina Kacso, Președintele Societății Române de Nefrologie.
Pe baza biletului de trimitere de la medicul specialist de familie sau cu altă specialitate clinică, precum nefrologie, diabet, nutriție și boli metabolice, cardiologie, medicină internă, se vor putea efectua gratuit dozajele privind rata de filtrare glomerulară estimată și raportul alumină-creatinină urinară.
„Medicul de familie este primul contact al pacienților atunci când au probleme de sănătate, dar și cel care ȋi îndrumă ȋn procesul de prevenție și depistare precoce a unor afecțiuni cronice grave. Ne bazăm pe sprijinul autorităților pentru a ne oferi cât mai multe instrumente care să ne ajute ȋn misiunea noastră de a ne menține pacienții sănătoși și de a minimiza riscurile unor afecțiuni suplimentare. Ȋn cazul BCR, am primit, începând cu data de 1 iulie, un instrument valoros, și anume decontarea a două analize vitale pentru depistarea timpurie a bolii, care ne permite să intervenim devreme în evoluția acestei boli, care are un impact devastator asupra vieții pacienților noștri. Putem în acest fel să ne protejăm și mai mult pacienții împotriva unor boli cu impact negativ major asupra stării lor de sănătate, așa cum e boala cronică de rinichi”, a declarat Dr. Dina Mergeani, Președinte Societatea Națională de Medicina Familiei.
Comunitatea științifică și autoritățile naționale continuă astfel demersurile de informare în ce privește boala cronică de rinichi și atrag atenția asupra factorilor principali de risc pentru această afecțiune medicală, precum și asupra importanței evaluării constante a stării de sănătate a rinichilor în cabinetul medicului de familie, printr-un mesaj simplu, în cadrul campaniei naționale de informare și conștientizare inițiată în data de 9 martie în contextul Zilei Mondiale a Rinichiului: “Bolile cardiovasculare, hipertensiunea și diabetul sunt frecvente și pot afecta grav rinichii. Evaluează gratuit starea rinichilor tăi la medicul de familie!”.
Despre Boala Cronică de Rinichi
Boala cronică de rinichi (BCR) este o afecțiune gravă, determinată de anomalii ale structurii sau funcției rinichilor. Boala are o evoluție progresivă, pe o perioadă de ani sau luni și, deși este ireversibilă, evoluția poate fi încetinită sau chiar oprită printr-un diagnostic și tratament precoce. Boala este clasificată în 5 stadii.
Boala cronică de rinichi (BCR): în 2022 este a 10-a cauză de mortalitate din lume, iar până în 2040 este estimat că va deveni a 5-a cauză de mortalitate