(P) Revizia periodică a mașinii: Ce presupune și când trebuie s-o faci?
Pe lângă inspecția tehnică periodică, obligatorie la 2 sau la 1 an, în funcție de vechimea autoturismului sau de regimul de utilizare, trebuie să faci cel puțin o vizită anuală într-un atelier auto. Conform indicațiilor din cartea tehnică a mașinii, în acest mediu specializat va fi analizat gradul de uzură pentru componente și consumabile.
Uleiuri și filtreFiltrele de aer, de ulei, de carburant și de polen sunt consumabile și trebuie înlocuite periodic. La aceeași revizie trebuie să faci și schimbul de ulei de motor, antigel sau lichid de frână. Intervalul acestor schimburi este în funcție de durată sau de numărul de kilometri parcurși, dar mai sunt și alți factori care îl pot influența. De pildă, stilul de condus, calitatea pieselor și a carburanților, infrastructura și condițiile de trafic. Toate acestea pot scădea proprietățile uleiului și filtrelor și determină un schimb mai rapid.
Anvelopele și sistemul de direcțieAnvelopele și sistemul de direcție trebuie înlocuite de la primele semne de uzură majoră. Pentru cauciucuri există chiar o prevedere legală care te obligă să echipezi mașina cu modele speciale de iarnă, cu indicația M + S și simbolul fulgului de nea, indiferent de anotimp sau perioadă calendaristică, dacă rulezi pe suprafețe acoperite de zăpadă, gheață sau polei. Montarea anvelopelor de sezon oferă randament superior în timpul manevrelor de accelerare, frânare și viraj, fiecare având caracteristici adaptate condițiilor de vreme sau carosabil specifice. Banda de rulare a fiecărui cauciuc trebuie verificată periodic, astfel încât să aibă suficientă adâncime și să se uzeze uniform. Orice diferență înseamnă o defecțiune la sistemul de direcție și trebuie remediată în urma unei verificări. Geometria roților este verificată de echipamente speciale, care oferă un raport detaliat cu privire la parametri.
Sistemul de luminiBuna funcționare a sistemului de lumini te ajută să vezi mai bine și să fii vizibil în orice condiții de drum. La inspecția tehnică periodică a mașinii și la orice control de rutină al poliției rutiere pot fi verificate semnalele luminoase, iar la o eventuală problemă riști amenzi, respingerea ITP-ului sau chiar ridicarea și suspendarea certificatului de înmatriculare. Verifică la fiecare drum faza scurtă, faza lungă, semnalizările, stopurile pe frână și luminile de marșarier, pentru a nu trece prin astfel de neplăceri.
FrâneleSistemul de frânare al mașinii include mai multe consumabile. În funcție de calitatea produselor, de stilul de condus și de trafic, durata de viață a acestora poate fi mai lungă sau mai scurtă. Plăcuțele și discurile de frână sunt vizibile cu ochiul liber, iar pe măsură ce se uzează îți oferă anumite semnale. Modelele mai noi de mașini au senzori de uzură, care atunci când sunt activați acționează un martor special pe afișajul bordului. În lipsa lor, o mașină cu plăcuțe sau discuri uzate produce zgomot la frânare, iar distanța dintre acționarea pedalei și oprirea propriu-zisă crește considerabil.
ClimatizareaVerificarea instalației de climatizare este foarte importantă, în special înaintea plecării în concediul de vară. În sezonul cald parcurgi mai mulți kilometri datorită vizitelor de relaxare. Atunci când circuli cu soarele deasupra, la temperaturi de peste 30 de grade, funcționarea instalației de climatizare este esențială. Din acest motiv, la revizia de primăvară trebuie să soliciți verificarea cantității de freon și funcționarea în parametri a instalației. Compresorul, curelele, ventilatoarele, rezervorul de freon sunt elemente ce trebuie inspectate. În plus, înainte de prima utilizare după ieșirea din iarnă, se recomandă o igienizare a instalației, pentru eliminarea bacteriilor și acarienilor acumulați pe tubulatură în lunile de nefolosire.
Cei mai precauți șoferi efectuează două revizii anuale, înainte de sezonul cald și de cel rece. Pentru fiecare vizită specialiștii au o listă specială cu elementele de verificat. La acestea se adaugă alte componente cu semne de uzură vizibile sau ascunse. Orice înlocuire la timp cu produse de calitate previne defecțiuni importante și prelungește durata de viață a mașinii.