(P) Magia produselor tradiționale! Produse autentice și cadouri inspirate în băcăniile și magazinele artizanale locale
Știai că cele dintâi puncte de interes pentru turiștii care vizitează capitala sunt fascinantele magazine artizanat Bucuresti? Acolo caută vizitatorii de peste hotare veselă și obiecte decorative tradiționale, tacâmuri din lemn sculptate manual, icoane, cruciulițe și multe alte minunății care definesc cultura și tradiția românească. Și atunci, românii get-beget, cum am putea să ignorăm prezența acestor produse traditionale romanesti senzaționale și să ne concentrăm privirile pe copii ieftine produse mecanic în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii sau lucruri care nu ne reprezintă atunci când vrem să facem un cadou?
Ce înseamnă produse artizanale?Produsele artizanale sunt obiecte realizate manual sau cu un minim de intervenție mecanică, prin tehnici tradiționale și materiale naturale, de înaltă calitate. Aceste produse sunt caracterizate prin unicitate, atenție la detalii și, adesea, un volum mic, fiind fabricate în general în serii mici sau unicate. Artizanii care le creează sunt adesea specializați într-un anumit meșteșug și își folosesc cunoștințele și abilitățile moștenite de la generațiile anterioare pentru a produce obiecte deosebite.
Principala trăsătură a produselor artizanale este modul de fabricare. Majoritatea lor sunt realizate manual și chiar și cele pentru care au fost folosite mecanisme automate, depind mai puțin de intervenția acestora și mai mult de priceperea creatorilor lor.
Când spunem meșteșuguri tradiționale, ne gândim în principal la: țesut, olărit, prelucrarea lemnului și a metalului, broderiile, etc.
Materialele folosite de obicei pentru a crea produse tradiționale sunt: lemnul, lutul, fibrele textile naturale și pielea. Unii artizani folosesc și materiale prețioase cum ar fi aurul sau argintul, oferind astfel un plus de valoare creațiilor lor. Din materialele mai devreme enumerate se realizează obiecte decorative, unelte, haine, accesorii, sculpturi și multe alte lucrurui migăloase, care dau dovadă de o atenție deosebită la detalii.
Fiecare produs artizanal este unic, chiar și atunci când el este parte a unei serii. Micile variații în procesul manual de fabricație fac ca fiecare obiect să fie distinct și în cazul acestor obiecte chiar și micile imperfecțiuni se transformă în caracteristici speciale, care le oferă un aer rafinat.
Produsele alimentare fabricate manual sau după rețete tradiționale pot fi de asemenea considerate produse artizanale. Pâinea, brânzeturile, mezelurile, conservele și dulciurile sunt cele mai comune produse artizanale când vine vorba de mâncăruri.
Nu în ultimul rând, și piesele de mobilier realizate din lemn masiv, sculptate și asamblate manual pot fi catalogate ca produse artizanale. Acestea mai ales au o valoare culturală deosebită, reflectând cultura și tradițiile locale și aducând o notă de autenticitate oricărui interior unde sunt amplasate.
La ce să fii atent când cumperi produse artizanale?Indiferent dacă este vorba de bunuri artizanale în care vrei să investești ca să te poți bucura o viață întreagă de ele sau de alimente, cel mai important lucru pe care trebuie să-l ai în vedere este originea. Dacă îți dorești produse autentice, cumpără doar produse fabricate în România, de la producători sau din magazine în care poți avea deplină încredere.
De multe ori, chiar dacă la prima vedere par identice cu produsele noastre tradiționale, produsele fabricate în străinătate au o calitate mai slabă sau sunt fabricate cu mașini automate, pierzându-și astfel caracterul unic - cea mai importantă caracteristică a produselor artizanale.
Unde se găsesc cele mai frumoase produse artizanale?Poți cumpăra produse artizanale direct de la sursă, de la producătorii din România care trudesc pentru fiecare bun pe care îl fabrică. Îi găsești pretutindeni, uneori acolo unde te aștepți cel mai puțin, sau pe platforma Fabricat în RO unde au format o comunitate unită.
De asemenea, nu ocoli nici băcăniile locale. În orice oraș sau comună se găsesc bacanii de unde poți cumpăra în special produse alimentare gustoase și sănătoase, dar și obiecte artizanale deosebite.