(P) Igiena în producția de alimente congelate
Galerie foto
Se pot păstra astfel, timp îndelungat, produse perisabile, precum carnea, peștele, legumele și fructele, dar și produse deja preparate sau semipreparate, cu siguranța că își vor menține integritatea și proprietățile.
Cu toate acestea, procesul de prelucrare și de congelare impune standarde optime de igienă, astfel încât alimentele să își păstreze durata de valabilitate estimată și să nu pună în pericol sănătatea consumatorilor. Utilizarea tehnologiei cu lampi UV pentru dezinfectie în producția de alimente congelate asigură un mediu steril și condiții optime pentru păstrarea calității și integrității produselor.
Standarde de igienă în fabricarea alimentelor congelateDeși alimentele congelate au o durată prelungită de valabilitate și își pot păstra timp îndelungat calitățile nutritive și siguranța la consum, dacă procesul de prelucrare, ambalare și refrigerare se desfășoară în condiții neconforme de igienă, produsul finit nu va avea calitatea cerută de standarde și ar putea pune în pericol sănătatea consumatorilor. Contaminarea cu germeni și procesul de alterare început înainte de congelare pot provoca afecțiuni digestive severe la consumul alimentelor respective. În plus, gustul, aromele și substanțele nutritive sunt considerabil afectate.
De aceea, se impune o igienă strictă pentru fiecare etapă a procesului de producție a alimentelor congelate: prelucrarea ingredientelor, ambalare, depozitare și refrigerare, utilaje și benzi de transport și ambalare.
Tehnologia UV în asigurarea calității alimentelor congelateTehnologia UV utilizează lămpi UV germicide, care produc radiație ultravioletă de joasă frecvență. Aceasta are capacitatea de a distruge lanțurile ADN ale celulelor, eliminând astfel germenii din apă, aer și de pe suprafețe.
Instalarea de sterilizatoare UV în spațiile de producție, de ambalare și de depozitare asigură un mediu steril astfel încât să se conserve calitățile alimentelor, să se păstreze integritatea acestora, să se prelungească durata de valabilitate, iar consumul produselor să nu pună în pericol sănătatea. Se pot dezinfecta eficient apa utilizată în prepararea alimentelor, apa de proces, aerul din spațiile de producție și suprafețele: utilaje, benzi transportoare și de ambalare, ambalaje și camere frigorifice.
Lămpi UV – o soluție eficientă pentru spații de producție la temperaturi scăzuteSpațiile de producție la temperaturi scăzute pot fi dificil de curățat și igienizat prin metodele clasice, cu apă și substanțe chimice, iar personalul responsabil de aceste sarcini lucrează în condiții dificile și petrece mult timp cu activitățile de igienizare. Montarea unor dispozitive cu lămpi UV ușurează munca angajaților, scutește cheltuieli substanțiale cu igienizantele și asigură un mediul steril, fără efort și fără intervenții exterioare.
Sterilizatoarele UV adaptate pentru funcționarea în condiții de temperatură scăzută și umezeală dezinfectează eficient aerul din spațiile frigorifice, elimină riscul de contaminare a produselor și ambalajelor și împiedică formarea biofilmului pe suprafețe. Sunt distruse astfel microorganisme ca bacterii, virusuri și mucegaiuri care pot pune în pericol integritatea produselor și sănătatea consumatorilor.
Recomandare de la SPECTRA PROFESSIONAL UV SOLUTIONS pentru industria alimentelor congelatePentru dezinfecția benzilor transportoare din industria alimentelor congelate, Spectra Professional UV Solutions recomandă sterilizatorul UV pentru suprafețe UV TEAM A produs de Light Progress. Dispozitivul se integrează ușor pe liniile transportoare din fiecare fabrică și se utilizează pentru linii de ambalare, mașini de termoformare, site, tunel de răcire, cântărire automată și multe altele, precum și pentru tratarea produselor alimentare, decontaminarea germenilor de pe suprafețele benzilor, produselor și ambalajelor.
UV Team A elimină 99.99% din virusuri, bacterii și mucegaiuri de pe suprafețe, cum ar fi Bacillus, E. Coli, Clostridium, Legionella, Vibrio, Salmonella, Pseudomonas, Staphylococcus sau Covid 19 în doar 4 minute de operare. Lampa UV are un sistem de protecție împotriva spargerilor accidentale și se obturează automat la oprirea benzii.
Pentru soluții de dezinfecție a UV aerului din camerele frigorifice, agenții economici pot accesa: https://www.spectra.ro/sterilizatoare-uv-aer/?industry=industria-alimentara&application=camere-frigorifice#filtru .
Utilizarea tehnologiei UV are multiple beneficii pentru fabricile care produc alimente congelate. Aplicațiile ei permit obținerea de rezultate remarcabile în dezinfecția apei, aerului și suprafețelor și asigură condiții optime de igienă, eliminând șansele de contaminare a produselor, păstrarea integrității alimentelor și respectarea tuturor standardelor de siguranță alimentară.