(P) Factorii care influențează randamentul sistemelor fotovoltaice
Galerie foto
Prețul energiei electrice la nivel mondial traversează momente istorice. Prețul unui MWh depășește record după record, astfel încât din ce în ce mai mulți oameni recurg la montarea sistemelor fotovoltaice pentru a deveni cât mai puțin dependenți de sistemul național de energie.
Ce sunt panourile fotovoltaice și care sunt factorii care influnețează producția de energie electrică?
Panourile fotovoltaice sunt, într-adevăr, echipamente electronice foarte avansate în ceea ce privește fabricația și funcționalitatea. Eficiența panourilor fotovoltaice poate avea de suferit sub influența anumitor factori de mediu, precum umbrirea, orientarea sau temperatura.
Un impact semnificativ îl pot reprezenta însă și tehnicile folosite pentru montarea instalației fotovoltaice. În acest articol îți vom detalia câteva dintre vulnerabilitățile pe care le au panourile fotovoltaice, astfel încât tu să poți lua o decizie informată.
Factorii de mediu care diminuează eficiența sistemului de panouri fotovoltaice sunt umbrirea, temperatura si orientarea.
De ce umbrirea scade puterea panourilor fotovoltaice?
Având ca materie primă lumina solară naturală, principalul factor care afectează producția energetică a unui astfel de sistem este umbra. Umbrirea unui singur panou fotovoltaic, chiar și parțial, va afecta producția energetică a întregului șir de panouri. Fiind conectate în serie, dacă un singur panou este afectat, întregul sistem va avea de suferit.
Umbrirea poate să conducă la o scădere de până la 40% a producției de energie, însă producătorii de panouri fotovoltaice au venit cu o soluție care rezolva parțial aceasta problema. Cele mai noi panouri fotovoltaice sunt împărțite în mai multe zone, iar dacă un panou este afectat de o posibilă umbrire, celelalte pot continua să funcționeze corespunzător.
Orientarea incorectă scade eficiența sistemului fotovoltaic
Felul în care lumina cade pe un panou fotovoltaic se reflectă în randamentul acestora de a produce energie electrică. Astfel, un alt factor care influențează negativ producția energetică este orientarea panourilor fotovoltaice.
Pentru a capta cât mai multă lumină pe parcursul unei zile, orientarea ideală a panourilor este către sud. O astfel de orientare asigură pentru panourile fotovoltaice radiația solară necesară atât dimineața, cât și după-amiaza. Orientarea perfect sudică ajută panourile solare sa beneficieze de lumina solară în mod egal.
O altă modalitate de a monta un sistem fotovoltaic, fără ca eficiența acestuia să scadă semnificativ, este împărțirea în două, în mod egal, a numărului de panouri. Aceasta tehnică presupune montarea unei jumătăți cu orientare către est, iar cealaltă jumătate, cu orientare către vest. Pierderile de energie din cadrul acestui tip de montaj vor proveni din faptul că lumina din mijlocul zilei nu cade perpendicular pe suprafața panourilor. Acest gen de montare ratează vârful energetic de la orele prânzului. Cu toate acestea, față de orientarea ideală către sud, producția scade cu aproximativ 5-7%, de la caz la caz, un procent considerat de către specialiști ca fiind acceptabil.
Temperaturile ridicate afectează puterea panourilor fotovoltaice
Am putea crede ca temperatura influențează în mod pozitiv eficiența panourilor fotovoltaice, dar acestea reacționează negativ la creșterea temperaturii. Temperaturile ridicate au un impact care nu este de neglijat, eficiența unui panou raportându-se la o temperatura a mediului de 25°C. Fiecare grad în plus peste aceasta valoare de referință aduce cu sine o scădere de aproximativ 0.5% a eficienței unui panou. Având în vedere că temperaturile din România depășesc frecvent 35°C, pierderile pe timpul verii pot ajunge până la 5%.
Apelează la o companie cu experiență pentru a reduce pierderile de energie
În practică, factorii care influențează producția de energie a unui sistem fotovoltaicvariază mai mult sau mai puțin de la caz la caz, în funcție de specificul fiecărei locuințe. Însa tehnologiile de simulare și dimensionare pentru astfel de sisteme sunt capabile să ofere date precise referitoare la producția energetică, ținând cont de toți factorii enumerați mai sus. Așadar, printr-o evaluare corespunzătoare a imobilului, se poate realiza un calcul cât mai exact ce previzionează corect randamentul de putere a sistemului de panouri fotovoltaice.
Foarte important, este recomandat celor care doresc să instaleze un sistem din panouri fotovoltaice să apeleze la o firmă instalatoare acreditată ANRE capabilă să dimensioneze corect un sistem fotovoltaic, care să ofere soluții complete și eficiente de montare a acestuia.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: panouri fotovoltaice , factori , randament
Dată publicare: 06-01-2023 15:45