Modifica setarile cookie
Toate categoriile

(P) Cum să treci mai ușor peste tristețea plasării părinților sau bunicilor într-un cămin de bătrâni

Pe măsură ce înaintează în vârstă, bătrânii au nevoie de tot mai multă îngrijire.

 

În multe cazuri aceștia nu pot avea parte de ajutorul familiei fie din motive de proximitate (copiii sau nepoții nu locuiesc în același oraș), fie din motive strict medicale (persoana în cauză suferă de diverse boli, iar familia nu îi poate acorda îngrijirea medicală de care are nevoie la domiciliu).

În aceste cazuri, căminele pentru bătrâni devin alternativa ideală, însă plasarea unei persoane dragi într-un cămin de bătrâni este o experiență complexă, care vine la pachet cu o latură emoțională foarte puternică.

Pe de o parte familia se bucură pentru că bătrânul va putea avea parte de îngrijirea de care are nevoie, însă pe de altă parte intervine tristețea firească cauzată de faptul că e nevoie ca seniorul să fie dezrădăcinat din locuința sa.

În plus, înainte de a avea contact direct cu un centru, majoritatea persoanelor își imaginează că într-un cămin vizitele nu sunt permise tot timpul, însă adevărul este că toate căminele îi încurajează pe aparținători să viziteze ori de câte ori doresc să facă acest lucru.

Așadar, în cele ce urmează le oferim persoanelor care trec prin această situație câteva sfaturi care să le ajute să depășească mai ușor tristețea care s-a instalat de când a fost luată decizia de a plasa un membru al familiei într-un cămin de bătrâni.

Ia în considerare ideea de a apela la un psiholog

Uneori un psiholog este soluția cea mai bună pentru a putea trece cu bine peste stările de tristețe. Un psiholog îți va oferi o altă perspectivă a lucrurilor, care te-ar putea ajuta să înțelegi mai bine de ce alegerea de a plasa o persoană dragă într-un cămin de bătrâni nu trebuie să te întristeze mai mult decât e normal. De altfel, dacă ai ales un cămin de bătrâni premium, care oferă servicii de îngrijire personalizată, asistență non-stop și condiții de cazare la fel ca acasă, atunci cel mai probabil persoana dragă ție va avea parte de o îngrijire cu mult superioară față de cea pe care ar fi putut-o primi acasă. Cu alte cuvinte, în accest context ar trebui să privești căminul de bătrâni ca pe o șansă la o bătrânețe mai bună.

Găsește noi căi de a-i arăta persoanei dragi că ești alături de ea

Plasarea într-un cămin de bătrâni nu înseamnă o ruptură iremediabilă de familie. Tristețea provocată de faptul că persoana dragă ție este ruptă de mediul familial poate fi atenuată de găsirea unor soluții pentru a păstra legătura intactă. De exemplu, poți să-ți faci un obicei din a face vizite săptămânale sau chiar zilnice, dacă există posibilitatea, pentru ca persoana dragă ție să nu se simtă părăsită. De asemenea, poți să îi decorezi camera cu lucruri familiare și să le povestești angajaților centrului lucruri personale despre persoana dragă ție, pentru ca aceștia să poată să o implice în conversații și să o facă să se simtă exact ca acasă.

Nu uita motivele pentru care ai făcut această alegere

De cele mai multe ori sentimentele de tristețe apar pe fondul dubiilor care apar imediat după ce ai luat decizia. Mai precis, cei mai mulți oameni ajung să se întrebe dacă nu cumva persoanei dragi lor i-ar fi fost mai bine acasă. Cu toate acestea, dacă e vorba de o persoană care are și probleme de sănătate sau care nu se mai poate îngriji singură, alegerea de a apela la un cămin reprezintă cea mai bună soluție.

Centrele de îngrijire sunt specializate în a oferi fiecărui rezident îngrijire personalizată, în funcție de nevoile reale ale persoanei respective, așa că este important să nu uiți motivele care te-au condus la această alegere. E un obicei mic, însă care te poate ajuta să treci mai ușor peste dubii și peste tristețea cauzată de plasarea persoanei tale dragi într-un cămin de bătrâni.

Așadar, acestea sunt câteva lucruri pe care le poți face pentru a putea depăși mai ușor stările de tristețe. Însă dacă tristețea persistă și simți că te afunzi tot mai adânc în ea, nu ezita să ceri ajutor specializat: este întotdeauna o idee bună să ceri ajutor atunci când ai nevoie și să nu lași lucrurile să se agraveze.  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult