Modifica setarile cookie
Toate categoriile

(P) Cum să îți crești imunitatea prin administrarea de suplimente cu probiotice și Vitamina D

În anumite perioade, cum ar fi sezonul rece sau în cele care circulă diverse viroze, organismul nostru trebuie să lupte cu o cantitate mai mare de viruși care ne pot afecta întregul sistem imunitar.

Pentru a face față acestui „asalt”, sistemul imunitar trebuie să lucreze ore suplimentare. O dietă cu prea mult zahăr și prea puține fibre modifică, de asemenea, flora noastră intestinală care este vitală pentru buna funcționare a organismului nostru. În plus, zilele scurte de iarnă și lipsa exercițiilor fizice în aer liber duc la deficit de vitamina D. Dacă adăugăm la ecuație stresul și tensiunea psihologică, sistemul imunitar suferă de epuizare și nu ne poate proteja organismul așa cum ar trebui.

Din fericire, pe lângă o dietă echilibrată și grijă la expunerea virușilor și a agenților patogeni, există suplimente cu probiotice ce conțin tulpini bacteriene care au proprietăți antibacteriene și care ajută la susținerea sistemului imunitar. La rândul ei, Vitamina D adăugată la cura cu probiotice contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar la adulți și copii.

Cum acționează probioticele și vitamina D pentru întărirea sistemului imunitar?

Mecanismul de captare: bacteriile benefice inactivează virusurile. Acestea întind o „capcană” virusurilor și bacteriilor, intră în contact direct cu agenții patogeni prin intermediul suprafeței celulare și îi neutralizează.

Eliberarea activă de substanțe antivirale: Anumite specii de bacterii benefice au capacitatea de а produce bacteriocine. Aceste substanțe (ex. peroxid de hidrogen sau lactat) pot limita reproducerea virusurilor sau pot perturba reproducerea virală și bacteriană și perturbă activitatea acestora.

Blocarea receptorilor: Pe suprafața celulelor se regăsesc diverși receptori. Anumite substanțe sau microorganism patogene se pot atașa de acești receptori și astfel, fie activează o posibilă reacție, fie pătrund direct în celulă. Specific receptorilor este faptul că au structuri de atașare foarte specifice. Motiv pentru care nu orice substanță se poate lega de aceștia, deoarece trebuie se se potrivească precum cheia în lacăt. Anumite bacterii benefice au capacitatea să preia controlul suprafețelor celulelor mucoasei intestinale și astfel virusurile și bacteriile nu mai au posibilitatea de a se atașa de receptorii acestora și de a pătrunde în interiorul celulei.

Activarea celulelor fagocitare: bacteriile benefice pot activa așa numitele „celule fagocitare” (macrofage), a căror sarcină este curățarea organismului de diferite substanțe nocive. Celulele fagocitare absorb virusurile și apoi le descompun.

La rândul ei, vitamina D este deosebit de importantă pentru sistemul nostru imunitar. Studiile au arătat că persoanele cu niveluri scăzute de vitamina D sunt mai predispuse să răcească decât persoanele care au cantități suficiente. Prin urmare, se recomandă ca persoanele care au puțin contact cu lumina soarelui să își verifice regulat nivelul de vitamina D și să îl suplimenteze dacă este nevoie.

Pe piață sunt numeroase tipuri de suplimente cu probiotice, însă pentru un efect maxim împotriva răcelilor și a gripei, ar trebui să te axezi pe unul care combină 5 tulpini bacteriene special selectate.

Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus LB2 (LMG P-21905) are o activitate antivirală dovedită împotriva virusului gripal18

Lactobacillus rhamnosus SP1 (DSM 21690) are o activitate antivirală dovedită împotriva virusului gripal de tip A (H1N1), infecțiilor tractului respirator superior și inferior, a rinovirusurilor, a rotavirusurilor, a gastroenteritei transmisibile (TGEV)4,5,6,7,8

Lactobacillus reuteri DSM 12246 are o activitate antivirală dovedită în cazul virusului stomatitei veziculare (VSV)1,2,3

Lactobacillus rhamnosus CRL1505 (DSM 29673) are o activitate antivirală dovedită în cazul virusului sincițial respirator (RSV)9,10,11,12,13

Bifidobacterium animalis ssp. lactis DSM 15954 are o activitate antivirală dovedită împotriva infecțiilor tractului respirator14,15,16,17

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult