Modifica setarile cookie
Toate categoriile

(P) Cum să folosești congelarea pentru cele mai bune rezultate

Stilul de viață din societatea secolului XXI determină oamenii să fie din ce în ce mai atenți la alimentație și organizarea activităților în așa fel încât să se poată bucura cât mai mult de beneficiile realizărilor.

 

În fiecare locuință se găsește în prezent un frigider, o combină frigorifică sau o ladă frigorifică, care ne ajută să depozităm în condiții de siguranță alimentele preferate. E important să cunoști cum să folosești corect congelarea, deoarece te ajută să salvezi timp, bani și să îți menții sănătatea.

Congelarea este un proces de conservare, care se bazează pe răcirea produselor la temperaturi foarte mici, pentru a împiedica efectul fermenților, microorganismelor , mucegaiurilor, oxidării sau uscării. Prin această metodă se pot păstra majoritatea alimentelor de la carne, legume și fructe, până la cele preparate. Înghețarea la temperaturi cuprinse între -6°C și -18°C face ca alimentele să se păstreze 3 luni, iar înghețarea între -18°C și -35°C poate duce conservarea până la un an. Tehnica de congelare rapidă la temperaturi scăzute sau folosirea vidării, au crescut calitatea produselor congelate și în prezent găsești în magazine o gamă largă de produse congelate.

Iată câteva aspecte pe care e bine să le cunoști când folosești metoda congelării:

1. Achiziționează produse gata congelate. Dacă vrei să ai la îndemână carne, legume sau fructe, fără să ajungi la magazin foarte des, poți face lunar sau chiar la 2-3 luni cumpărărturi mai multe și să le depozitezi în congelator sau în ladă figorifică. Apelează la produsele gata congelate, deoarece acestea sunt obținute prin tehnica de înghețare rapidă, care presupune formarea unor cristale de gheață mai mici, care nu sparg pereții celulelor, deci își vor păstra mai bine calitățile deoarece sunt prelucrate profesionist. Transporă-le în cutii sau pungi termoizolate de la magazin acasă, și nu le mai pune în congelator sau în ladă frigorifică dacă au apucat să se dezghețe.

2. Menține ordinea în congelator. Verifică în mod regulat conținutul congelatorului și aranjează pachetele în așa fel încât să ai acces facil și să își păstreze ambalajul intact. Fii atent la durata de congelare și folosește alimentele în așa fel încât să nu se învechească. Se intâmplă să rămână alimente ascunse de altele puse deasupra, mai ales dacă folosești o lada frigorifică ce se alimentează pe sus, deoarece există tendința de a depozita unele peste altele. Ordonează în așa fel încât să știi mereu ce conține congelatorul și pune etichete produselor pe care le ambalezi personal.

3. Curăță congelatorul de câte ori este necesar. Această operațiune trebuie să o faci cât mai rapid, pentru ca alimentele scoase să nu se dezghețe. Pe parcursul întreținerii, plasează conținutul congelatorului în frigider, pentru a-și menține temperatura. Folosește substanțe de curățare fără miros, preferabil curăță cu o cârpă înmuiată doar în apă. Usucă cu o cârpă moale absorbantă.

4. Împachetează corect pachetele pe care le faci tu. Aranjează în cutii sau pungi speciale alimentele și scoate cât mai bine aerul din pachetele pe care le pregătești pentru congelare. Nu pune produsele în congelator în ambalajele în care le-ai cumpărat. Folosește recipiente sau pungi dedicate și aplică etichete pe care treci data și conținutul. Folosește compartimentul de înghețare rapidă cu care este prevăzut congelatorul sau lada frigorfică.

5. Dezgheață corect alimentele. Alimentele se dezgheață în mod corect la frigider. În afara foilor de plăcintă, de prăjituri, a aluatului de pizza sau a celor introduse direct în cuptorul cu microunde, dezghețarea se face în condiții de siguranță în frigider. Dacă vrei să grăbești procesul, pune într-un vas cu apă rece sau lasă să curgă apă rece peste pachet. Mâncărurile gata preparate se decongelează în cuptor, deoarece pe aragaz există riscul de a se arde. Legumele le poți folosi fără a le dezgheța.

6. Nu toate alimentele se păstrează bine congelate. Legumele și fructele sensibile sau care conțin multă apă nu este indicat să fie congelate, pentru că îți pierd gustul, savoarea și o parte din vitamine sau enzime. Nu se congelează: ouăle crude, măslinele, cafeaua, smântâna, maioneza, alimentele prăjite, cacaoa, mierea, cerealele sau uleiul.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult