Modifica setarile cookie
Toate categoriile

(P) Ce trebuie să știi despre fixările în beton?

Orice element structural sau nestructural dintr-o construcție trebuie să fie fixat în beton, în așa fel încât să fie cât mai stabil în exploatare.

Există mai multe metode de fixare și mai multe elemente de fixare pentru care se poate opta, alegerea lor trebuind să țină cont de caracteristicile suprafeței de beton, de elementul care urmează să fie fixat și de alte mici detalii.

Care sunt tipurile de fixare pentru care se poate opta?

1. Fixarea directă. Este o soluție rapidă, însă destul de costisitoare. Elementul este fixat dintr-o singură mișcare, fără a fi nevoie de găurirea prealabilă a betonului. O astfel de fixare duce la economii de timp și se poate face cu ajutorul mai multor tipuri de mașini: • Mașini autonome cu tub de gaz, care oferă mobilitate, putând fi folosite chiar și cu o singură mână. Din păcate, consumabilele pentru aceste mașini sunt destul de costisitoare. • Mașini pneumatice. Sunt mașini legate de un compresor, care pot fi foarte puternice. Acestea sunt destul de costisitoare, însă au o putere mare de impact. • Mașini cu încărcături propulsive. Sunt mașini autonome, foarte accesibile în comparație cu primele două, care asigură atât putere, cât și o varietate mare de consumabile destul de ieftine. Nu oferă o mobilitate foarte mare, însă sunt apreciate pentru eficiență și pentru prețul scăzut. 2. Fixările mecanice. Sunt fixări cunoscute de toată lumea, care folosesc un șurub sau un diblu introduse într-o gaură deja existentă. Pentru o fixare mecanică este nevoie de mai multă muncă și de alegerea diblurilor perfecte. Pe piață există dibluri de plastic expandabile (cele mai populare pentru lucrările de construcții și fixările în medii corozive), pentru dibluri metalice expandabile (eficiente pentru fixarea tâmplăriei sau a profilelor metalice în beton ), pentru dibluri de tip cui (sunt perfecte pentru montarea plafoanelor false) sau pentru șuruburi pentru beton, care pot fi folosite în lucrări de filetare și fixare de cadre, cofraje și tije. 3. Fixările chimice. Sunt cel mai puțin utilizate, însă sunt cele mai eficiente. Acestea presupun introducerea unui amestec chimic într-o gaură deja existentă și fixarea barei de armătură sau a tijei filetante în acest amestec. După ce se întărește, amestecul înglobează elementul în beton, făcându-l aproape imposibil de scos. Fixările chimice sunt foarte eficiente în betonul de consistență slabă, indiferent că este umed sau uscat. Atunci când alegi tipul de fixare potrivit este bine să ții cont de zona în care se face fixarea, de distanța minimă față de margini și distanța dintre găuri, de temperatura betonului (mai ales dacă se folosește fixarea chimica) și de starea betonului. O fixare bine realizată poate să reziste fără probleme zeci, sau chiar sute de ani.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult