Modifica setarile cookie
Toate categoriile

(P) Beneficii ale diferitelor tipuri de sisteme de ventilație în clădiri

Imaginează-ți cum ar fi să intri într-un mall, o parcare sau un o hală, fără gemuri, în care nu ar exista un sistem de ventilație. Acest lucru pare destul de greu de imaginat, pentru că nu poate să existe o astfel de clădire.  

Sistemele de ventilație au rolul de a aduce un aer proaspăt în clădire dar într-un mod în care să nu polueze mediul interior. Motivul pentru care este nevoie de ventilație în orice spațiu interior, în special în cele în care nu există nici o sursă de ventilație naturală, este că acest sistem înlocuiește aerul pe care îl respirăm cu unul proaspăt. Acest lucru înseamnă că organismul nostru nu respiră un aer care ne poate afecta sistemul respirator sau ne poate îmbolnăvi. Încă un rol foarte important al ventilației, este că aceasta eliberează din mediul interior mirosurile și le înlocuiește cu aer curat. Indiferent de tipul de ventilație la care se apelează, scopul este întotdeauna același, acela de a oferi un aer sănătos, prin diminuarea diferitelor noxe și eliminarea acestora în exterior. Pe Stadtmeister găsești tubulatură de ventilație de calitate superioară cu livrare rapidă, la prețuri de producător. În prezent, există 2 tipuri de sisteme de ventilație: naturală și mecanică

Sistemele de ventilație naturală Acest tip de ventilație se referă la anumite deschideri din clădire, precum ferestre, uși, coșuri de aerisire care permit ca aerul să pătrundă în interior dar și să se facă extragerea celui de interior în exterior. Aceste sisteme sunt controlate de climă, în special de vânt și de temperatura exterioară, dar și de persoane, atunci când aceasta deschide, un geam, sau o ușă, spre exemplu. Acest sistem trebuie planificat înainte de etapa inițială de proiectare a unei clădiri, pentru ca acest sistem de siguranță să aibă un traseu bine definit. În general aceste sisteme se montează în partea de sus, pentru a face ca aerul să circule de sus în jos, aici unde este mai multă presiune.

Beneficiile ventilatiei naturale ● Nu necesită foarte multă întreținere, precum sistemele de ventilație mecanică; ● Sunt mai accesibile ca preț. Dezavantajele ventilatiei naturale ● Designul și planul acestora poate fi destul de complicat; ● Nu este o idee bună pentru zonele în care există foarte multă gălăgie sau poluare; ● Are nevoie de vânt pentru a funcționa sau de intervenția umană.

Sistemele de ventilație mecanică Aceste sisteme de ventilație sunt cele mai des folosite fiind și foarte benefice și ușor de utilizat. Acestea se folosesc atât pentru a controla calitatea aerului, dar și temperatura unei clădiri, cu ajutorul ventilatoarelor care transferă aerul prin sistemul de ventilație și îl elimină prin sistemul de evacuare. Ventilatoarele pot fi instalate atât în ferestre, pereți sau conducte ale sistemelor de ventilație. Adesea, aceste sisteme de ventilație sunt utilizate și ca elemente de recuperare de căldură pentru aerul condiționat sau dezumidificatoare.

Citește și
ventilatoare
Ungaria trimite 40 de ventilatoare şi 3.000 de cutii de Favipiravir în România

Beneficiile ventilatiei mecanice: ● Se adaptează oricărei condiții și spațiu (intern sau extern); ● Oferă o constanță a aerului din interior; ● Anumite sisteme pot fi eficiente și din punct de vedere energetic; Dezavantajele ventilatiei mecanice: ● Sunt mai costisitoare decât ventilația naturală; ● În cazul în care nu este instalată corect nu te vei bucura de beneficiile acestui sistem;

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult