(P) Aderență și stabilitate - caracteristicile care nu trebuie să lipsească unui set de anvelope
Este foarte important de reținut că anvelopele se înlocuiesc cu cele aferente sezonului înainte ca fenomenele meteo care schimbă condiția drumului să se întâmple. Prin urmare, fiecare autoturism trebuie să aibă în dotare cel puțin două seturi de anvelope: unul pentru sezonul cald și unul pentru cel rece.
Alegerea anvelopelor potrivite este o joacă de copii dacă te folosești de instrucțiunile potrivite. În acest articol îți vom oferi sfaturile necesare pentru a ști ce e important la un set de anvelope și care tip ți se potrivește în funcție de nevoile tale.
Caracteristicile tehnice importante
Un aspect foarte important este dimensiunea anvelopelor. În documentația tehnică a fiecărui vehicul există o serie de mărimi care pot fi folosite. Utilizarea unor piese de alte dimensiuni nu este permisă prin lege. Nerespectarea acestui lucru poate duce la sancțiuni din partea autorităților de aplicare a legii sau, mai rău, la probleme tehnice. Mărimea sau dimensiunea este de obicei marcată pe peretele lateral al cauciucului. Seturile de jante montate trebuie să aibă aceeași dimensiune ca a anvelopelor. În caz contrar, pui în pericol starea jantelor și eficiența sistemului de suspensie și frânare. Iată un exemplu de inscripție care apare pe partea laterală a anvelopei: 195/65R15, unde 195 este lățimea în milimetri, 65 este raportul de aspect în procente și 15 este diametrul în inci.
De asemenea, indicele de stres este un detaliu la care să fii atent. Acesta reprezintă greutatea maximă pe care o poate suporta cauciucul atunci când este umflat la presiunea corectă. Valoarea totală a indicelui roților nu trebuie să fie depășit de masa autovehiculului. Pe de altă parte, poți să montezi roți care au un indice mai mare, fără a suporta consecințe legale. Totodată, nu va exista vreo problemă tehnică dacă masa mașinii este mai mică decât acel indice.
Trebuie să iei în considerare și exponentul vitezei. Indicele vitezei arată viteza maximă cu care autovehiculul poate circula având în dotare un anumit set de anvelope. Depășirea vitezei indicate de cauciuc este strict interzisă, deoarece pune în pericol siguranța ta și a celorlalți participanți la trafic. Totuși, pentru a nu avea astfel de probleme, poți monta un set de anvelope cu un indice mai ridicat. În România nu există legi care interzic acest lucru.
Tipuri de anvelope
1. Anvelope all-season
Seturile de anvelope all-season sunt concepute pentru a oferi performanțe bune într-o varietate de condiții meteorologice. Acest tip de anvelope este o combinație între cele de vară și de iarnă. Au caneluri mai profunde și blocuri de protecție suplimentare pentru a oferi aderență și tracțiune în orice moment. Există două tipuri de etichetă care pot apărea pe un set de anvelope all-season:
M+S: acest simbol semnifică faptul că acele cauciucuri sunt potrivite pentru a circula în condiții de noroi și zăpadă. Totuși, nu sunt indicate uzului în condiții de iarnă severe.
3PMSF: acest simbol indică faptul că anvelopele au fost testate în condiții de iarnă severe și sunt potrivite. Dacă setul are acest inscripționat indicatorul 3PMSF, acestea pot fi utilizate pe tot parcursul sezonului rece.
În general, seturile de anvelope all-season sunt foarte populare în zonele climatice cu ierni blânde.
2. Anvelope de vară
Acest tip de cauciucuri este proiectat pentru aderență maximă pe vreme caldă și pe drumuri uscate sau umede. Se recomandă montarea lor primăvara, după ce nu vor mai fi ninsori. Schimbarea lor se face toamna, înainte ca prima ninsoare să își facă apariția. Dacă ninge, iar mașina este echipată cu anvelope de vară, este recomandat să nu folosești mașina, pentru a preveni posibile accidente.
3. Anvelope de iarnă
Anvelopele de iarnă sunt create special pentru condițiile meteorologice prezente în sezonul rece. Mașina va avea tracțiune și control mai bun în condițiile respective de circulație, datorită blocurilor de protecție și canelurilor. În România, circularea în condiții de ninsoare fără cauciucuri adecvate este sancționată cu o amendă. Prin urmare, toți participanții la trafic sunt obligați să își echipeze autovehiculele cu anvelope aferente condițiilor meteo.
4. Anvelope de nișă
În această categorie se încadrează anvelopele de performanță, de off-road sau cele eco. Anvelopele de performanță sunt construite pentru a fi echipate pe mașinile sport în cadrul competițiilor. Acestea oferă o manevrabilitate și o frânare mai eficiente în condițiile de concurs. Anvelopele off-road sunt folosite de autovehicule 4x4 sau de SUV-uri, pentru a circula pe în siguranță pe terenuri accidentate sau drumuri forestiere. Anvelopele eco sunt proiectate pentru a reduce consumul de combustibil.
Cumpără anvelope doar de la producători autorizați. De asemenea, este indicat să optezi pentru mărci cunoscute, deoarece acestea garantează calitatea produsului lor. Alege setul de anvelope care se potrivește nevoilor tale în funcție de informațiile citite în articol.