Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Viitor incert pentru românii din Marea Britanie după Brexit. "Suntem foarte speriaţi"

Your browser doesn't support HTML5 video.

Britanicii se află și ei în plină campanie electorală.

În funcție de vot, vom afla dacă mai ies sau nu din Uniunea Europeană. Peste jumătate de milion de români care locuiesc în Regatul Unit așteaptă cu sufletul la gură rezultatul alegerilor.

Incertitudinea este atât de mare, încât unii se gândesc să plece. Duminică, de la ora 18, la „România, te iubesc" discutăm despre Brexit și despre cum sunt afectați românii din Marea Britanie. Marea Britanie se află în mijlocul celei mai importante schimbări sociale, economice și politice din acest secol.

Ieșirea din Uniunea Europeană trebuia să aibă loc în octombrie, însă a fost amânată pentru ianuarie anul viitor, iar mulți dintre românii de acolo stau cu sufletul la gură.

Româncă: „Am cumpărat o casă pe mortgage undeva în West London, dar suntem foarte speriați cu Brexitul, că nu știm ce va fi cu casa, cu banii, dacă mai avem sau nu job.”

Citește și
brexit rti
Românii din Marea Britanie, afectați de Brexit: „Nu mai e de muncă”

La colțul podului Westminster, la doi pași de clădirea Parlamentului britanic, dăm de alți conaționali. Au pus stăpânire pe afacerea cu ricșe din centrul Londrei. În urmă cu 6 luni, pe Dorel l-ai fi găsit pe șantier.

Paul Angelescu: „La negru, sau…?” Bărbat: „La negru.” Paul Angelescu: „Și e greu să vă găsiți?” Bărbat: „Acum îi greu.” Paul Angelescu: „De ce?” Bărbat: „Păi nu prea se mai muncește. Cu Brexitul ăsta, știți cum e, trebuie acte.”

Paul Angelescu: „Cei care muncesc la negru vor putea să rămână în Marea Britanie după Brexit?” Valentin Munteanu, consul: „Evident că nu, pentru că nu vor putea face dovada faptului că au lucrat și au locuit în Marea Britanie.”

Pe de altă parte, economia britanicilor este dependentă de muncitorii străini.

Bărbat: „Da, români, români foarte mulți. Tot ce vedeți, tot, tot, tot. Nu există șantier în Londra la ora actuală care să nu aibă muncitori români. În clădirile alea are el jumătate din comună acolo.”

Florin și Cristi coordonează echipe de muncitori pe cel mai mare șantier din Europa la ora actuală.

Paul Angelescu: „Aici câți români estimați că sunt?” Bărbat: „În jur de 1.500 de români.”

Elisabeth Pop, Primăria Londrei: „Românii sunt în primul și în primul rând o parte importantă din industria construcțiilor. Londra are nevoie de 50.000 de case construite în fiecare an. În momentul de față, 70% din acele case sunt construite de români.”

Tot duminică întâlnim o familie de doctori care plănuiește să se întoarcă în țară din cauza Brexitului. Bărbat: „Brexitul din punctul meu de vedere, cred că e bobârnacul de care aveam nevoie ca să luăm decizia dacă ne întoarcem sau nu ne mai întoarcem acasă.” Paul Angelescu: „Dacă vă întoarceți în România sau în altă parte?” Bărbat: „Variantele sunt încă deschise.”

Duminică de la ora 18:00, la „România, te iubesc”, aflăm de ce au ales britanicii să iasă din Uniunea Europeană, ce se va întâmpla cu românii de acolo de acum încolo și dacă au avut sau nu de suferit din cauza atitudinii antiimigranți.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult