Coșmarul unor părinți care și-au văzut fiica distrusă de traficanți. Mama: „Polițiștii m-au înjosit”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
Caracal sau Câmpulung Muscel sunt orașe în care se înregistrează frecvent dispariții. În aceleași locuri găseșți și grupări interlope ai căror membri își afișează opulența - proprietăți și mașini scumpe. Părinții unor minore dispărute vorbesc despre neputința suspectă a organelor de anchetă de a merge pe urmele copilelor.
E ora 10 seara la Roma și poliția e deja pe străzi. Mai multe echipaje de la poliția municipală, locală și carabinieri străbat zonele frecventate de prostituate. Au primit un pont că în zonă a apărut o minoră, dar și că indivizi necunoscuți, aflați cu o mașină, răpesc tinere pentru a le face rău.
E omerta în zonă și polițiștii știu că fetele se feresc să vorbească. Sunt legitimate și cel mult amendate pentru că umblă mai mult dezbrăcate. Oficial, toate stau pe străzi pe cont propriu, nu au niciun protector, nu plătesc taxe de protecție. După plecarea poliției însă, româncele abordate vorbesc despre o fetișcană care e doar de câteva zile prin zonă și nu iese în fiecare seară.
E o uriașă piață neagră în care minorele sunt la mare căutare. Pe internet sunt zeci de forumuri în care proxeneții își promovează "marfa", iar clienții dau recomandări și detalii despre fete cu vârstă fragedă.
Exploatarea sexuală e mai greu de controlat cât timp multe dintre tinerele racolate din România ajung în taberele clandestine de la periferia Romei, aflate în apropiere de zonele unde se practică prostituția. De aceea poliția face raiduri și prin astfel de zone cu rulote și containere. Cea mai mare tabără e pe strada Candoni, unde locatarii, mulți de ani buni în zonă, au un lider care îi reprezintă în discuțiile cu oficialii italieni.
Victimele povestesc că au fost ținute în astfel de tabere unde exploatatori nu le-au fost doar proxeneții, ci și rudele lor.
Victimă: “Majoritatea erau neamuri de-ale lui, care și ei aveau alte femei, știa toată lumea ce fac femeile acolo, nu se opuneau la chestia asta."
Tabăra Candoni e autorizată de municipalitate, însă la periferia Romei se găsesc multe alte tabere clandestine, în care, atunci când își face apariția poliția, locatarii se ascund prin vegetație și fug de controale.
Polițiștii români cooperează intens cu polițiștii și carabinierii italieni. Sunt zeci de dosare penale transfrontaliere în fiecare an, care presupun schimb de date și anchetă în ambele state, soldate cu sute de arestări și în România și în Italia.
Iată o discuție între doi atașați pe Afaceri Interne, de la Amabasada României și polițișți de la Roma. Subiectul discuției, tinerele prostituate ținute în taberele de la marginea orașului.
“-Care e motivul pentru care aleg o astfel de zonă?
-Pentru că locul e puțin în pantă, nu sunt împreună, ca alte barăci, și par a fi protejate de locatarii din barăcile de jos, sunt mai în lateral.
- Și când vine razia?
-E o problema, zici că ele au un bol magic de cristal, că reușesc să prevină, pe baza experienței…”
Rareș Năstase: "Italia are structuri de poliție cu tradiție și totuși aici ajung rețele de trafic bine organizate. Nu e niciun secret că în Italia pot ajunge minore."
Iar în România avem zone în care proxenetismul e în floare. Orașul Câmpulung Muscel e poreclit "acvariul” printre oamenii legii, pentru că aici ar există mai multe rețele de peșți și de aici ar fi fost traficate multe tinere.
Părinții unei minore de 16 ani povestesc că fiica lor a fost atrasă în lumea drogurilor și după ce au făcut-o dependență de ele, doi traficanți tineri i-au cerut să se prostitueze pentru ei, în schimbul prafurilor. A fost prinsă în capcana drogurilor, ca alte fete minore din oraș și a plecat de acasă de 7 ori anul trecut. Parintii susțin că de fiecare dată, cazurile de trafic au fost tratate ca simple dispariții, deși fiica lor ajungea pe mâna traficanților.
Tatăl victimei: "Dacă părintele aduce probe și le dă numere de mașină, nume, numere de telefon, telefoane care s-au găsit la fiica mea, asupra ei, date de aceșți interlopi, că îi deranjez cu prea multe probe. Le-am dat mură în gură, cu nume, mă, ăla cară drogurile de colo le aduce de colo, mașina aia face ăla, vezi că e în gașca aia…"
Mama victimei: "Polițiștii au ținut să mă înjosească pe mine, ca mama, să îmi spună că dacă mai apelez o dată la ei o să primesc cea mai mare amendă posibilă. De ce? Pentru că îi deranjăm pe domnii care ar fi trebuit să vină să facă constatările. Ca și cum noi părinții am fi de vină că se droghează și că e dusă la prostituție, nu tinerii și găștile care sunt tolerate nu de ieri de azi, sunt de 15, 17 ani de zile, de când au început ele să se formeze în oraș, ca trafic de persoane! Ca și cum eu i-am ținut în oraș, nu dânșii, primarii, polițiștii care s-au perindat prin oraș, unii dintre ei dacă vă uitați pe ziare și pe internet unii chiar dânșii au fost prinși că favorizau și luau șpăgi și aveau rețea de prostituție inclusiv polițiștii."
A ținut legătura cu comisarul șef de la Judiciar, care îi transmitea mesaje pe telefon de câte ori era găsită o minoră. Într-una dintre dați i-ar fi scris că au găsit-o la un traficant, dar, surprinzător, nu poate face nimic mai mult să îi aducă fiica acasă.
Tatăl victimei: “Domnul polițist a venit, a ridicat-o. Mi-a spus la un traficant, dânsul eu habar nu aveam cine era. Zice acum e mai rău. Dom’ne, ce trebuia să facă acest polițist când mi-a ridicat-o pe fiica mea de acolo? Și dându-mi mesajul că știa că acela este traficant. Zice dom’ne trebuia să ridice probe biologice de pe fiica ta, ulterior să meargă cu ele la INML. Dacă existau probele biologice, conform declarației fiicei mele, puteau să îi cheme pe acești indivizi, mai ales că știa că sunt traficanți, și să ia probe după ei. Păi când o iei din fața traficantului, din casa traficantului, nu o mai duci la INML, să iei probele?!”
Deși fata lor a fost exploatată de mai multe ori în ultimii 2 ani, abia în septembrie 2019 au avut loc arestări în Câmpulung Muscel. Cazul a fost preluat de Brigada de Combatere a Crimei Organizate Argeș, și 32 de tineri au fost ridicați și duși la audieri. Doar doi însă au și rămas în arest.
Tatăl victimei: “E o șmecherie a traficanților, de a spăla creierul, să nu se bage el direct vinovat, băi ți-am făcut eu prea multe, te dau la ăla, e băiat bun… O plasau la diferiți, pentru a nu mai fi găsită în prezența lor. Că inclusiv o țineau și la ei acasă."
Părinții fetei salvate spun că presiunea asupra organelor de anchetă și căutările neîncetate au făcut ca fiica lor să nu părăsească țara. O altă colegă de-a ei, minoră, ar fi ajuns deja în Marea Britanie, prin intermediul unei filiere, dar părinții nu vor să vorbească despre acest caz. În ultimii 10 ani mai mulți bărbați din Câmpulung Muscel au fost cercetați, inculpați și chiar condamnați pentru proxenetism și trafic de persoane. Într-un dosar din 2016, soldat cu zeci de arestări, dar și sechestru pe bunuri imobiliare și confiscarea unor mășini de lux, s-a vorbit de cel puțîn 80 de tinere explotate în Occident.
Tatăl victimei: "Chiar dacă își dă seama că a fost târâtă și prostită, că am întrebat-o tată tu vrei sora ta să treacă pe unde ai trecut tu? Și a zis nu. Nu vreau să vă spun de câte ori am găsit-o în cameră, cu icoana în brațe, și plângea. Probabil își aducea aminte de ce a pățit, ce a trăit…"
La Caracal, un alt părinte și-a luat demult gândul că o va mai vedea pe fiica sa. Mihaela Geneș a dispărut de acasă în 2009, iar tatăl, stabilit acum în Austria, povestește că și-a vândut locuința și a cheltuit toate economiile ca să dea bani unor interlopi din Olt, de la care a aflat că tânăra ar fi părăsit țara, luată cu forța, pe o filiera româno-bulgară.
Nelu Geneș, tatăl fetei dispărute: “Traficanții de carne vie erau chiar de pe malul bulgăresc, erau bulgari de naționalitate și efectiv a fost trecută. La vremea aia se știa că fetele au fost ținute două zile în Caracal, și apoi la Vișina, 5 zile au fost ținute acolo până au fost trecut în Bulgaria."
Fost cadru militar, părintele povestește întâmplări parcă desprinse dintr-un scenariu de film. Văzând că anchetatorii îl tot pasează, declară că la rândul sau ar fi trecut ilegal frontiera, pe Dunăre, pe urmele fiicei.
Nelu Geneș, tatăl fetei dispărute: “Am zis cine mă poate trece, exact cei care au trecut-o pe fiica mea. M-au dus pe malul bulgăresc, ei au confirmat că au trecut niște fete, deci vă dați seama că nu doar fiica mea a fost trecută singură pe acolo."
A oprit cercetările pe cont propriu pentru că i-ar fi fost pusă viața în pericol.
Nelu Geneș, tatăl fetei dispărute: “Am ajuns la un restaurant care aparținea acestor doi bulgari, eram cunoscut, se știa că eu ajung acolo. Mi-a întins buzunarul și mi-a pus pistolul în tâmplă! Și zice mai ai acasă o fată și un băiat. Încetează! M-au pus într-o barcă cu doi tipi cu cefe mari, unul avea un cuțit, m-am predat la poliția de frontieră Corabia. M-am prezentat la comandantul Gărzii și mi-a zis ce dom’ne, stai liniștit!”
Bărbatul mai povestește și că, la un moment dat, ar fi aflat de la o prostituată că fiica lor ajunsese exploatată prin Italia și ar fi fost ucisă, pe un vapor de pe ruta Grecia-Italia. Au mers cu povestea la procurori, însă ulterior tânăra ar fi negat povestea, în fața anchetatorilor.
Nelu Geneș, tatăl fetei dispărute: “Martorii pe care eu i-am dus la poliție nu au fost audiați. Un profesor perpendicular pe casa prietenului fetei mele și vecini cu casa. Oamenii au fost marcați de ce au văzut, că fiica mea a fost legată de mâini și de picioare cu sârmă și oamenii au fost marcați. Ceea ce trebuia făcut în privința fetiței mele, efectiv nu s-a făcut! Ca să înțeleagă lumea cât am suferit, am avut două tentative de suicid, nu pot să îmi imaginez cum e să pierzi fata…”
Dincolo de cercetările tergiversate și de lipsa răspunsurilor în țară, statul român are polițișți trimiși pe lângă misiunile diplomatice din toate capitalele mari ale Europei. Sunt oficiali care ne reprezintă acolo și care vorbesc despre o intensificare a crimei organizate transfronatliere.
Comisar șef Virgiliu Pintea, atașat Afaceri Interne: "Sunt multe cazuri în care sunt implicate mai multe state, adică o rețea poate să ducă, am avut anul trecut un caz s-au prostituat fete tinere și în Italia, dar și în Norvegia."
Polițiștii și procurorii români au pârghii eficiente pentru a identifica tinerele dispărute, dacă se află pe teritoriul altor state, dar și pentru a anihila rețelele de trafic. În multe cazuri vin polițiștii străini în România.
La 12 ani de la aderare, am ajuns la performanța de a fi primii în topul naţionalităţilor traficate pe teritoriul Uniunii Europene. Tot mai multe românce ajung să fie exploatate în Vest, ademenite cu locuri de muncă sau cu povești de dragoste. Mafia traficului de carne vie scoate în fiecare an profituri uriașe de pe urma a mii de tinere, dar mai ales de pe urma incapacității statului român de a gestiona un fenomen dureros.
În ultimii 5 ani, în România s-au înregistrat oficial între 300 și 800 de victime, în dosare de trafic de persoane. E o statistică sumbră, care arată cât de incapabil e statul român să își apere copiii în fața unui flagel dureros.
Chiar în timp ce vizionați acest reportaj, în Europa sunt mii de tinere românce constrânse să-și vândă trupul, livrate special pentru a îmbogăți rețele care se alimentează permanent de la noi.
Sursa: Pro TV
Etichete: italia , Rares Nastase , trafic de persoane , RTI , prostituție , oameni de vanzare
Dată publicare: 03-11-2019 19:04