Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Românii, despre rudele aflate în Italia: ”Să nu vină copiii mei acasă de Paște? Unde s-a mai pomenit?”

Corespondentul Pro TV Rareș Năstase, realizatorul campaniei ”Sindromul Italia”, care a prezentat dramele româncelor care îngrijesc bătrânii Italiei, atrage atenția asupra pericolului care ar putea apărea în perioada sărbătorilor de Paște.

 

 

Într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, jurnalistul spune că a stat de vorbă cu români din vestul și nord-vestul țării, care au rude plecate la muncă în Italia și care spun că nu concep faptul să petreacă săbătorile de Paște fără cei care acum sunt în străinătate.

Cu toate acestea, autoritățile române au avertizat deja că nu recomandă românilor aflați în diaspora să se întoarcă acasă de sărbători. De asemenea, România a suspendat toate zborurile din și către Italia.

Rareș Năstase, jurnalist: ”Vis a vis de decizia autorităților române de a suspenda zborurile pe ruta Italia, unde nu este exclus ca măsura să fie prelungită până după sărbătorile Pascale:

Citește și
coronavirus
Cum este viața în Italia, după ce un sfert din populație a intrat în carantină

Doar ce m-am întors din vestul și nord-vestul țării, acolo unde am găsit mulți oameni cu rude plecate în Peninsulă, majoritatea în partea de Nord a Italiei, unde se plătește mai bine munca lor, în orașe la care aspiră toți români din sud.

Am vorbit cu câțiva dintre ardelenii și bănățenii de la noi, cu câteva zile înainte de interdicția luată aseară târziu: "Or fi ceva probleme acum, dar să nu vină copiii mei acasă de Paște? Unde s-a mai pomenit să nu facă sărbătorile acasă, în familie, cum facem de fiecare dată? N-a lipsit nici măcar o dată, în 7 ani de când e plecat frate-miu...”

”Dar știți, că ar putea fi purtători...”

”Amu, al meu băiat e sănătos tun și trebuie să-și vadă muierea, copiii, că nu i-a văzut de la Crăciun și i-e greu prin străini".

Cam așa sună dialogul, cei de acasă îi vor acasă.

"Ai mei vin acasă foarte rar cu avionul. Cine vine de Paște, mai aduce una alta, de acolo, dar mai ales pleacă înapoi cu ce facem noi pentru ei. Că le facem pachet mare, știți cum se pune la noi, acolo găsesc doar un amărât de Panettone, alea nu-s sărbători... "

Pentru mulți dintre românii din diaspora... portbagajul rămâne sfânt. Și convenabil. Mai ales de sărbători. Că e la mășina proprie, că e la remorca pusă după microbuz sau autocar, dar bate oferta de la cală! Și în presa italiană găsim o informație menită să nu ne panicheze. O discuție mai rar pomenită la noi - vârsta medie a celor care au decedat în nordul Peninsulei - este peste 80 de ani. Sunt 366 de decese înregistrate, dar nu s-au stins tineri, ci persoane în vârstă, cu mai multe afecțiuni și sănătate șubrezită.

Italia se bate pe podium în loc fruntaș la populație îmbătrânită în Europa.

Ei bine... cine credeți că are grijă de bătrânii Italiei, și în nord și în sud, și la centru? ”Badantele”, cum le spun italienii, sunt în marea majoritate...de la noi. Învață repede limba, sunt muncitoare, acceptă ușor program suplimentar și în general se descurcă mai bine în casă. Am filmat chiar cu cele din Emilia Romagna, în 2018, în cadrul campaniei "SINDROMUL ITALIA".

Românce care stau zi de zi, oră de oră, în casă, cu bătrânii, trăiesc pe post de umbre ale celor de care au grijă, îi plimbă, îi duc la medic, ajung să fie permanent în preajma lor, pentru un ban în plus. Românce pentru care printre puținele bucurii din an, dacă nu singura, o reprezintă cele câteva zile acasă, cu oamenii dragi la ale căror fotografii se uită și pentru care se sacrifică în restul anului.

Iar anul trecut am filmat cu conaționalii din agricultura italiană, tot în zona de nord, în zonele fertile dintre Bologna, Ferrara, Florența și Rimini. Cea mai numeroasă minoritate din Italia sunt românii. Și oricât de precaute sunt autoritățile, mă întreb cât de greu le-ar fi să nu fie cu familia, în România, de sărbători.

Indiferent unde lucrează, îmi doresc să fie toți sănătoși!” - spune Rareș Năstase.

Măsuri fără precedent. Toate zborurile din și către Italia, suspendate de autorități

 

Autorităţile de la Bucureşti au luat măsuri fără precedent pentru a preveni răspândirea epidemiei cu COVID 19.

Comitetul Naţional pentru situaţii speciale de Urgenţă a decis anularea curselor înspre şi dinspre Italia, începând de luni de la ora 12.

Măsura va rămâne în vigoare cel puţin până la data de 23 martie 2020.

De asemenea, în ţară vor fi interzise toate evenimentele cu peste 1.000 de participanti, iar pentru a limita răspândirea bolii orice unitate de învăţământ care va confirma prezenţa unui caz de COVID-19 va fi automat închisă.

Cum este viața în Italia, după ce un sfert din populație a intrat în carantină

 

În Italia, într-o singură zi, bilanţul deceselor a înregistrat o creştere de 57% - de la 233 la 366, în timp ce numărul total al bolnavilor a ajuns la peste 6.300.

Peste 16 milioane de oameni sunt izolați în așa-numita Zonă Roșie - 15 provincii din nordul și centrul Italiei care au fost puse în carantină.

Un sfert din populația țării, din nord și din centru, sunt în carantină.

În aceste condiții, nu e de mirare că atmosfera este una tensionată. Pentru românii din regiunile afectate, cea mai mare greşeală pe care ar putea s-o facă, spun mulţi dintre ei, e să revină în ţară.

Cei care ies din regiunea aflată în carantină fără acceptul autorităților riscă să stea 3 luni după gratii sau să plătească o amendă de 206 euro, în funcție de gravitatea faptei.

 

 

 

 

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult