Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Podcast ”România, știi bine”, episodul 27. Dezvăluiri despre județul bogat și sărac în același timp

Your browser doesn't support HTML5 video.

Podcastul ”România, știi bine” a ajuns la episodul 27. De această dată, Rareș Năstase și campania ”Județe la stăpân”, difuzată duminică la Pro TV, prezintă o radiografie a județului Hunedoara.

În subteran, Hunedoara are bogății impresionante de aur și cărbune. Deasupra, la înălțime, are alte bogații naturale și un potențial fabulos.

”Eu sunt extrem de plăcut surprins de bogățiile pe care le are acest județ. Aici este, de fapt, marele paradox, pentru că hunedorenii stau acolo pe niște comori, și nu vorbesc aici numai despre comorile din subteran, dar au niște locuri în care natura pur și simplu este magnifică. Nu știu dacă mai sunt multe locuri în România cum sunt ținuturile din Hunedoara.” - spune corespondentul Pro TV Rareș Năstase.

Paradoxal, la mijloc este multă paragină, sărăcie și interese.

În Hunedoara găsești Văi ale Plângerii, întreținute pe bani frumoși și tot aici am întâlnit edili și aleși care se fac că nu știu nimic despre scandaluri, risipă și decontări cu dedicație.

Citește și
RTI Hunedoara
Hunedoara, județ bogat și cu potențial turistic uriaș, lăsat în paragină de politicieni

În localitățile de pe Valea Jiului, în care timpul a stat în loc, voință există. Există oameni care doresc să vină să investească în zonă, dar au o anumită reținere.

„La prima vedere, zonele par neprietenoase. Ai bogății în subteran, ai bogății deasupra, iar în mijloc, pe văi, ai localitățile care sunt într-adevăr zone paupere, zone în care investițiile lipsesc”, spune Rareș Năstase.

Reținerea antreprenorilor poate avea mai multe cauze. Administrația deficitară, care pare că nu dorește să fie la conducerea unor zone prospere, nu face nimic pentru dezvoltarea micilor orașe, nu atrage investitori în zonă și nu încearcă să dezvolte turismul.

Primarii ajung să aibă mandate peste mandate, rămân la conducerea unui oraș timp de peste 10 ani și apoi dau mai departe conducerea fiilor. Acest fenomen este sprijinit mai ales de absenteismul la vot, de pesimismul oamenilor, care „s-au obișnuit că nu se întâmplă nimic bine și consideră că e peste puterile lor” să facă o schimbare, consideră Rareș Năstase.

De asemenea, funcționarii se feresc să vorbească despre problemele de la nivel local și județean de teamă să nu își piardă locurile de muncă.

Cristian Leonte: „Putem pune presiune pe administrația locală, în afară de momentul votului, care e o dată la patru ani și pe care ar fi bine să-l folosim, și periodic, sistematic”.

În cadrul cenușiu din Valea Jiului, modele de dezvoltare există. Sunt și investitori care scapă de rețineri și vin în zonă, majoritatea pentru a-și deschide pensiuni și cabane, și oameni care au fost plecați în străinătate și se întorc acasă cu planuri mari.

Una dintre ideile de dezvoltare a zonei, regăsite de Rareș Năstase pe parcursul realizării reportajului dar care nu a mai fost inclusă în materialul final, vine din partea unor tineri. Aceștia doresc să transforme Țara Hațegului într-un circuit de turism educațional.

Vedeți aici ”România, te iubesc!” - „Județe la Stăpân”, emisiunea integrală din 16 februarie!

Discuția dintre Rareș Năstase și Cristian Leonte a putut fi urmărită de la ora 11.00 pe stirileprotv.ro, pe canalul de YouTube “Romania, te iubesc!” și pe paginile noastre de Facebook: ”România, te iubesc!” și Știrile Pro TV.

Toate podcast-urile ”România, știi bine!” pot fi ascultate și descărcate gratuit de pe romaniastiibine.podbean.com

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult